Behoefte bij zorgaanbieders aan private LTE groeit snel

ma 20 april 2020
Behoefte bij zorgaanbieders aan private LTE groeit snel
ICT
Premium

In de zorgsector is het steeds gebruikelijker dat iedere bewoner zijn eigen wifi-netwerk heeft. Dit kan de beschikbaarheid van de kritische netwerken voor de organisatie danig verstoren. Een private LTE-netwerk biedt uitkomst. Zetacom heeft de gerichte kennis in huis om zorgaanbieders hiermee te helpen.

De leefomstandigheden in de intramurale zorgsector veranderen in hoog tempo, constateert Erik Rieken, commercieel directeur van Zetacom. “Je ziet zowel in de verpleeghuizen als in de gehandicaptenzorg hoe aan het credo ‘leven zoals thuis’ invulling wordt gegeven. Steeds meer komt de nadruk te liggen op het gegeven dat de instelling het huis van de bewoner is en dat de medewerkers te gast zijn en hen ondersteunen in het dagelijks leven. Dat leven staat op de voorgrond en daar horen alle zaken bij die ook voor mensen thuis bij hun dagelijkse leven horen.”

Voorbeelden zijn privacy en eigen regie, maar ook een voorziening als een goed bereik op de smartphone of tablet. Hierdoor is het steeds meer normaal geworden dat een bewoner van een intramurale instelling een persoonlijk wifi-netwerk in zijn woonruimte heeft staan. Ouderen in het verpleeghuis gebruiken die smartphone of tablet voor contact met hun kinderen en kleinkinderen en ook voor bewoners in de gehandicaptenzorg vormen die apparaten een steeds belangrijker lijn met de buitenwereld.

Het is dus ook logisch dat intramurale aanbieders in de zorg dit faciliteren, meent Rieken. “Maar dit betekent wel dat ze passende maatregelen moeten nemen om de continuïteit in beschikbaarheid van hun eigen kritische netwerken te waarborgen.”

Beschikbaarheid netwerken

De beschikbaarheid van de eigen kritische netwerken is door al die wifi-kastjes geen vanzelfsprekendheid meer. “Loop je als medewerker door het huis, dan bestaat het risico dat je overal weggedrukt wordt uit je netwerk”, zegt Rieken. “Al die wifi-netwerken zitten elkaar in de weg, met als gevolg dat die kritieke netwerken mogelijk niet meer beschikbaar zijn. Daar komt nog bij dat dit er in de loop der jaren meer zijn geworden. In het verleden was er alleen een noodknop in de woning waarmee een bewoner een medewerker kon oproepen.”

"Een medewerker loopt het risico overal weggedrukt te worden uit het netwerk"

Nu zie je ook steeds vaker wandtablets voor beeldbellen. Het gaat tegenwoordig om veel meer data dan alleen spraakverbinding. Vaak hoor je volgens Rieken dan nog zeggen: het verpleegoproepsysteem werkt niet. “Veel aanbieders beseffen nog niet dat niet dat oproepsysteem het probleem is, maar de beschikbaarheid van het netwerk.”

Het belang van een beschikbaar netwerk wordt alleen nog maar groter, waarschuwt Thijs Rijnberg, commercieel productmanager mobility bij Zetacom. “De hoeveelheid apparatuur die over de digitale snelweg moet kunnen communiceren is sterk toegenomen. Denk ook aan zaken als bedsensoren, dwaaldetectie en camera’s. Alles wordt via het web aan elkaar gekoppeld en al die data moet worden opgeslagen en beheerd. Met algoritmen kunnen zorgaanbieders beter sturen op de behoefte van hun cliënten, daarvan zullen zorgaanbieders steeds beter gebruik gaan maken. En cliënten en hun familieleden zijn ook beter geïnformeerd dan in het verleden en gaan daarom andere eisen stellen op het gebied van veiligheid en het bevorderen van eigen regie. De rol van digitalisering wordt steeds groter.”