Leefstijl als medicijn

di 14 april 2020
Leefstijl als medicijn
eHealth
Premium

Een gezonde leefstijl bestaat uit drie pijlers: voeding, beweging en gedrag. Als je deze drie elementen op orde hebt, kan je een heleboel ellende voorkómen. Als je ziek bent, is trainen niet vanzelfsprekend, ook niet altijd even makkelijk. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer online coaches die daarbij kunnen helpen.

Voorkomen is beter dan genezen, gezond zijn, gezond blijven én dat zolang mogelijk: dat willen we allemaal. Het wordt steeds duidelijker dat veel ziektes ons niet zomaar overkomen, maar dat ze te maken hebben met de manier waarop wij leven: onze ‘leefstijl’. We leven in een welvarende omgeving, waarin we weinig lichamelijk arbeid meer hoeven verrichten.

Waar er vroeger een schaarste bestond aan voeding en informatie, zijn beiden er tegenwoordig in overvloed. Als patiënt kom ik dagelijks in aanmerking met gezondheid en ondervind ik wat goede en slechte gewoontes met mij doen. Ik heb voor 80 procent zelf invloed op mijn klachten en dagelijkse mogelijkheden. De andere 20 procent is helaas medicatie met bijwerkingen.

Kunst van het bewegen
Dat beweging blijvend goed is voor het lichaam, is algemeen bekend. Bij mensen met een chronische ziekte is dit geen uitzondering. Sterker nog, bewegen kan hun klachten verminderen en het lichaam versterken. Een winter geleden kwam ik bij de sportgeneesheer en ben ik anders naar mijn bewegingspatronen gaan kijken, samen met mijn fysiotherapeut. Ik ben anders en intensiever gaan bewegen.

Het resultaat: afgelopen jaar kwam ik terug bij de sportgeneesheer en kreeg ik opnieuw een spirometrie met elektrocardiogram en inspanningstest. De conclusie: goed effect leefstijlinterventie op algehele gezondheid en welbevinden. Duidelijke verbetering van conditie zichtbaar. Resultaat: minder moe, meer energie, osteoporose gestabiliseerd, zelfs betere waarde, nierfunctie verbeterd, minder jichtaanvallen en mooiste van allemaal: mijn hartfunctie is beter.

Deze ‘therapie’ is gratis en biedt alleen maar voordelen zonder (nadelige) bijwerkingen.

Balans vinden
De balans vinden in sport en bewegen ondanks bovenstaand resultaat is één van de moeilijkste zaken waarmee chronisch zieken te maken krijgen. Het is niet makkelijk continu je grenzen te verleggen. Veel patiënten hebben moeten inleveren en moeten daarom een stapje terug doen. Maar door activiteiten anders uitvoeren of op een andere tempo kun je vaak toch nog veel bereiken. Vaak kun je door trainen je fitheid en daarmee je kwaliteit van leven verbeteren.