Ouderen deel 2: Nederland vergrijst

vr 30 augustus 2019
Ouderen deel 2: Nederland vergrijst
Patiënt

Er komt een grijze golf over Nederland heen. Is de urgentie voldoende duidelijk? Het is zaak om op dit moment al voorzorgsmaatregelen te nemen: geld en middelen reserveren en te implementeren in het leven van onze ouderen. Met name voor (kleinschalige) innovatieve woonvormen. Het aantal ouderen neemt toe en stijgt snel. Zij zijn niet allemaal zonder meer gezond. Dementie is een grote zorg en in 2050 is 42 procent alleenstaand (dus zonder een partner/verzorger). 

De zorg voor deze groep zal zijn sporen nalaten. Nu al werkt 1 op de 7 Nederlanders in de zorg. Als de ontwikkelingen zo doorgaan, is 1 op de 4 nodig om de zorg behapbaar te houden. Dat is niet haalbaar. Wat dan wél? Wonen, zorg en welzijn vraagt om nieuwe ideeën. Het sociaal domein moet innoveren en digitaliseren. 

Digitaliseren

We zien momenteel dat ook de rek bij mantelzorgers eruit is. E-health kan veel betekenen. Telemonitoring is zorg op afstand en toch dichtbij. Dus zorgtechnologie inzetten, maar niet beslissend laten zijn. De specialist is en blijft leidend. De informationele zorgstructuur en architectuur zullen hierdoor veranderen. 

In ons netwerk zal de zorgvraag en de vraag naar mantelzorgers toenemen. De pedagogische pleister zal hier letterlijk geplakt gaan worden. Schakel daarom hulp in en vraag vooral ook de aandacht van vitale ouderen. 

Preventie

De zorg in het algemeen is nog weinig gericht op preventie van (ernstige) ziekten en het vroeg signaleren van zorg- en ondersteuningsbehoeften. Ook het woningaanbod lijkt nog onvoldoende aan te sluiten op de (toekomstige) vraag die er (gaat) ontstaan, nu verwacht wordt dat ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen.