eCoach COPD: Van spreek-kamer naar huiskamer

vr 15 december 2017
eCoach COPD: Van spreek-kamer naar huiskamer
eHealth

Voor COPD-patiënten is zorg gericht op de persoonlijke omstandigheden van groot belang voor een optimale gezondheid. In dit kader startte het OLVG in Amsterdam een pilotonderzoek over de mogelijkheden van een door Sananet ontwikkelde eCoach.

Paul Bresser is 25 jaar longarts en werkt sinds acht jaar in het OLVG. Ooit promoveerde hij op COPD. De interesse in deze ziekte is er nog steeds. Bresser richt zich met name op aspecten van zorgvernieuwing rondom de ziekte. “COPD is een van de weinige ziektes die qua mortaliteit nog stijgende is. Oorzaken zijn onder andere de vergrijzing en dat nog veel mensen roken. De werkwijze van ‘de patiënt komt drie tot vier keer per jaar op controle’ is mijns inziens achterhaald. Verschijnt hij op controle, dan gaat het vaak goed met hem. Hij is immers in staat naar de poli te komen. Maar is hij echt ziek, dan komt hij niet. Kortom, we hebben geen contact met hem als dat wenselijk zou zijn en wel, als het eigenlijk niet hoeft. Het mooie van een e-healthapplicatie is, dat we bij de patiënt in de huiskamer zitten. We monitoren hem op zijn eigen plek.”
met het gebruik van deze eCoach COPD zijn er 37% minder ziekenhuisopnames en een afname in het aantal exacerbaties
  Idee Hoe ontstond het idee voor het ontwikkelen van een eCoach? Bresser: “Ik liep er al langer mee rond. Op een gegeven moment ontmoette ik Marcel Suderée van Sananet. Hem kende ik vanuit een vorige baan. Hij vertelde dat Sananet eCoaches ontwikkelt. Een van deze eCoaches alt="" width="300" height="300" /> is MijnCOPDcoach. Uit Nederlands onderzoek bleek toen al duidelijk, dat met het gebruik van deze eCoach COPD er 37% minder ziekenhuisopnames zijn en een afname in het aantal exacerbaties(1). We hebben toen besloten om samen een pilot te starten om een vernieuwde versie van de eCoach COPD te ontwikkelen.” De pilot startte eerder dit jaar. Een werkgroep, bestaande uit longartsen, longartsen in opleiding, verpleegkundig specialisten, longverpleegkundigen en Sananet, werd opgericht om de pilot in goede banen te leiden. Ook de ROHA is betrokken. Bij deze organisatie zijn zo’n 200 huisartsen in Amsterdam aangesloten.