Doelmatige ondersteuning in een kwetsbare tijd

vr 11 december 2020
Doelmatige ondersteuning in een kwetsbare tijd
Technologie
Premium

Onze gezondheidszorg is gebaseerd op bekende internationale principes: zorg garanderen die steunt op de principes van kwaliteit, solidariteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid1. In ieder geval twee van deze principes – kwaliteit en toegankelijkheid – zijn door de coronacrisis onder zware druk komen te staan. Daarom is het zaak nu gebruik te maken van de ondersteunende middelen die beschikbaar zijn om de huidige situatie succesvol het hoofd te kunnen bieden: technologische oplossingen en flexibele menskracht.

“Het is duidelijk dat iedereen die voor de zorg kiest, dit in de kern doet vanuit dezelfde intrinsieke motivatie: de beste zorg verlenen voor de patiënt”, zegt Alex Damaschek, directeur Vcare Connect. “Punt is echter wel dat in ons land die zorg al geruime tijd onder enorme druk staat. Die druk heeft onverbiddelijk invloed op de ruimte die zorgprofessionals ervaren om die intrinsieke motivatie onverkort voorop te kunnen blijven stellen. De pandemie hangt als een dreigende donderwolk boven onze hoofden en eist al onze aandacht, energie en reserves op, die zorgverleners zo graag zouden willen kunnen benutten om de continuïteit van álle zorg te kunnen waarborgen.”

Het is volgens Damaschek duidelijk dat dit op het moment niet lukt: de reguliere zorg wordt in de hoek gedrukt door de zorg voor Covid-19 patiënten. Als gevolg hiervan worden te veel patiënten momenteel niet goed bereikt en dus ook niet optimaal gediagnosticeerd en behandeld. “In een aantal gevallen worden zij zelfs simpelweg niet gehoord.”

In weerwil van deze feiten blijven zorgprofessionals een uiterste inspanning leveren om alle patiënten toch de zorg te kunnen bieden die zij nodig hebben, constateert Damaschek. Om dit mogelijk te maken, worden ook technische innovaties en nieuwe vormen van samenwerking omarmd die in de periode daarvoor niet altijd prominent op de agenda’s stonden.

Techniek als middel
In deze periode worden in hoog tempo innovaties in technologie ontwikkeld als oplossingen om de zorg te ondersteunen en tegelijkertijd de kwaliteit, efficiency en patiëntgerichtheid ervan te verbeteren. Dat is waardevol, stelt Damaschek, maar hij voegt hieraan toe: “We moeten ervoor blijven waken dat die techniek in dit proces niet het doel wordt. Het is en blijft een middel om een doel – continuïteit van zorg te garanderen en efficiëntere zorg mogelijk maken – te bereiken.”

Ook mag hierbij niet uit het oog verloren worden dat doelen binnen de zorg voor iedere specialisatie anders geformuleerd zijn. Zo wil de huisarts graag zijn patiënten zoveel moge- lijk zien, de tijd voor ze nemen en hun verhaal horen om hun zorgvraag zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden.

Damaschek: “Een huisartsenpost heeft een ander belang: daar gaat het er juist om alleen de spoedeisende zorgvraag te beantwoorden. Verschillende doelen dus en daarvoor zijn dan ook andere middelen nodig. Wij focussen ons, in samenwerking met deze partijen, op het ontwikkelen van middelen die de doelen van beide groepen optimaal ondersteunen.”