Zit uw innovatie ook in een intelligente lockdown?

vr 11 december 2020
Zit uw innovatie ook in een intelligente lockdown?
Innovatie
Premium

Het zijn nu al maanden ongewone, om niet te zeggen bizarre tijden. Ook onze Raad van Toezicht besteedt veel aandacht aan hoe de organisatie omgaat met COVID-19. Wat betekent het voor onze medewerkers? Zijn ze goed beschermd? Wat is de emotionele draagkracht? Kunnen ze het nog allemaal aan? Hoe schalen we de zorg in ons ziekenhuis weer verantwoord op, dan wel hoe voorkomen we dat we (te ver) moeten afschalen? Komt er een derde golf? Hoe houden we alle ballen in de lucht? Blijven we financieel overeind met de voorgestelde CB-regeling?

Tal van vragen die we dan ook intensief in de video-calls met elkaar bespreken. In de organisatie zijn onze medewerkers en het management hier 24/7 mee bezig. En de focus op deze vragen is terecht. Want het vergt nogal wat. De belasting van onze medewerkers is eindig terwijl we niet goed kunnen voorspellen hoe het zal gaan en wat de impact zal zijn. De tweede golf begint nu af te zwakken. Maar waarschijnlijk zijn we hier ook komend jaar nog wel druk mee. Gelukkig hebben we het een en ander geleerd en leren we nog steeds.

Dat roept ook de vraag op of we niet te veel focussen op de problematiek van de korte termijn. Hoe existentieel ook…. Immers: ‘short term drives out long term’. Dé grote valkuil voor bestuur en toezicht.

Laten we even inzoomen op het innovatieve vermogen van de zorgorganisatie. Dan komt er een dubbel gevoel naar boven.

Enorme versnelling
Aan de ene kant zien we een enorme versnelling van het gebruik van technologische hulpmiddelen. Waar wordt niet meer video-vergaderd? Beeldbellen en de breed gedeelde vaardigheid om even snel een video-call opzetten is iets dat we een jaar geleden niet hadden kunnen dromen, laat staan voorspellen.

Maar ook het gebruik van ICT in de zorgketen heeft een enorme acceleratie te zien gegeven. Specialisten die een aanzienlijk deel van hun consulten middels beeldbellen doen. Het gebruik van apps om gezondheid te monitoren en adequaat patiënten te kunnen coachen hebben een enorme vlucht genomen. Patiëntenportals die gemeengoed beginnen te worden. Kortom tel uw zegeningen ook al zijn die deels uit nood geboren.