1,9 mln euro subsidie voor e-health programma hartrevalidatie

di 9 oktober 2018 - 12:00
aed-720641_960_720
Onderzoek
Nieuws

Hoogleraar integratieve fysiologie Maria Hopman van het Radboudumc gaat samen met Deense en Zwitserse bedrijven een e-health programma opzetten voor hartrevalidatie, waarmee herhaling van een hartinfarct voorkomen moet worden. De initiatiefnemers krijgen hiervoor een Eurostar-subsidie van 1,9 miljoen euro. Vanaf 2021 komt het programma beschikbaar voor fysiotherapeuten en ziekenhuizen in Europa.

Elk jaar krijgen meer dan drie miljoen mensen in Europa een hartinfarct, rekent het Radboudumc voor. Voor de helft van hen was dat niet de eerste keer. Deze herhaalinfarcten zijn grotendeels te voorkomen door de leefstijl te verbeteren na het eerste hartinfarct. Patiënten krijgen hiervoor vaak hartrevalidatie aangeboden. Deze programma’s bestaan uit bewegingsoefeningen, gecombineerd met leefstijladviezen. Hartrevalidatie wordt meestal aangeboden in gespecialiseerde centra. 

Centra hartrevalidatie vaak ver weg

Als alle hartpatiënten hartrevalidatie zouden volgen, kan de sterfte aan hartinfarcten naar schatting met 26 procent dalen en ziekenhuisopnames met meer dan 30 procent. Ondanks deze voordelen, volgt minder dan de helft van de hartpatiënten een revalidatieprogramma. Dit komt vooral omdat veel mensen de centra te ver weg vinden. Ook zijn er veel bezwaren tegen de beperkte mogelijkheid om een individueel programma te volgen. Uit onderzoek blijkt dat een revalidatieprogramma via internet dezelfde resultaten kan boeken als revalidatie in een centrum. Een e-health toepassing voor hartrevalidatie zou daarom veel bezwaren van patiënten kunnen wegnemen. Zo’n toepassing is nu niet beschikbaar. Met een Eurostar subsidie van 1,9 miljoen euro gaat een Europees consortium van onderzoekers en bedrijven CaRe opzetten, een mobiel platform voor hartrevalidatie.

Online, thuis revalideren

CaRe is een samenwerking tussen de Deense bedrijven Welfare Denmark en Tutee, het Zwitserse bedrijf Ateleris en de onderzoeksgroep van Maria Hopman van het Radboudumc. Met het CaRe programma kunnen patiënten thuis revalideren. Zij kunnen hun eigen doelen stellen, via internet contact hebben met hun therapeut en een individueel trainingsprogramma volgen. De initiatiefnemers van CaRe zullen evalueren of hiermee het aantal deelnemers aan hartrevalidatie zal toenemen. CaRe komt naar verwachting vanaf 2021 wereldwijd beschikbaar voor fysiotherapeuten en ziekenhuizen die hartrevalidatie aanbieden. Momenteel lopen er in sommige Nederlandse ziekenhuizen al wel online en telezorg-programma's voor hartpatiënten. Zo biedt het Haagse Haga Ziekenhuis telezorg aan voor revaliderende hartpatiënten, zowel voor advies als monitoring. Verder worden zorg-op-afstand programma's zoals Hartwacht en Inbeeld voor hartfalen in steeds meer ziekenhuizen doorgevoerd. Zij zijn eveneens vooral bedoeld voor monitoring.

Over Eurostars

Eurostars is een EU-programma van het Eureka-netwerk voor de financiering van innovatieve projecten die geleid worden door een klein of middelgroot bedrijf dat ten minste tien procent van zijn omzet of arbeidsuren besteedt aan onderzoeksactiviteiten. Het valt onder het Horizon 2020-raamwerk. Momenteel loopt Eurostars-2, waarvoor ruim 2.700 aanvragen zijn ingediend en ruim 800 projecten al financiering hebben ontvangen voor ongeveer 483 miljoen euro.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!