20 miljoen euro subsidie voor big data onderzoek hart- en vaatziekten

vr 2 december 2016 - 07:55
Nieuws

Het Hart- en vaatcentrum van het UMC Utrecht ontvangt samen met andere Europese instellingen een subsidie van 20 miljoen euro van het Europese Innovative Medicines Initiative, voor big data onderzoek naar hart- en vaatziekten.

Meer dan 30 miljoen mensen in Europa lijden aan hart- en vaatziekten, aldus het UMC Utrecht.  Ondanks grote vooruitgang in de behandeling hiervan, blijven de gevolgen voor de patiënt nog steeds erg groot.  Data wordt nu verkregen uit onderzoeken waarbij vooraf aan patiënten is gevraagd of zij mee willen doen aan een studie. Daarmee wordt data gemist van patiënten die niet meedoen aan een studie, bijvoorbeeld omdat ze erg ziek zijn.

Het onderzoek - BigData@Heart - gaat vanuit meerdere invalshoeken data verzamelen om betere behandelingen op maat te ontwikkelen.  BigData@Heart gaat data verkregen uit de dagelijkse zorg geanonimiseerd of na toestemming samenvoegen met data uit studies, zodat er een realistischer beeld ontstaat dan bij de huidige studies.

Meer persoonsgerichte zorg

Verder willen de onderzoekers meer persoonsgerichte zorg ontwikkelen door per patiënt te kijken naar de oorzaak van de hart- of vaatziekte. Hierdoor kunnen artsen beter bepalen welk type aandoening de patiënt heeft en op basis hiervan de beste behandeling kiezen. Tenslotte willen de onderzoekers door middel van activiteitenmeters (‘wearables’) meer informatie over leefstijl en gezondheid van patiënten krijgen om die vervolgens ook te kunnen verbeteren.

Samenbrengen sterkste onderzoeksgroepen

Rick Grobbee, hoogleraar klinische epidemiologie en Folkert Asselbergs, hoogleraar cardiovasculaire genetica, stellen erg blij te zijn met de subsidie: “Bigdata@Heart brengt de sterkste onderzoeksgroepen in Europa bij elkaar en beschikt over een enorme hoeveelheid nieuwe informatie en kennis over het gebruik en de analyse van big data.”

BigData@Heart staat onder leiding van het UMC Utrecht en omvat een samenwerkingsverband met de Europese vereniging van Cardiologen, Europese patiëntenorganisaties, universiteiten uit Berlijn, Londen, Cambridge, Valencia, Stockholm, Hamburg, Birmingham en Uppsala en diverse bedrijven.