AI en onze toekomst als radiologen

di 4 juni 2024 - 08:45
AI
Blog

Ayoub Charehbili, radioloog Haaglanden Medisch Centrum, is inmiddels toch wel echt heel benieuwd wanneer AI breed inzetbaar is in de radiologie, zo schrijft hij in deze blog. 'We passen wel één of twee oplossingen toe in de meeste ziekenhuizen inmiddels, maar tot de brede inbedding in onze werkwijze die ik feitelijk al had verwacht toen ik zelf nog in opleiding was, is het nog zeker niet gekomen. De grootste uitdaging is blijkbaar nog steeds de implementatie, het aansluiten van toepassingen op bestaande ICT-systemen.'

Toen ik acht jaar geleden aan de opleiding begon, zeiden collega’s die andere specialisaties kozen nog: ‘Waarom stap jij in de Titanic?’ Zo zie ik de toepassing van AI in de radiologie zeker niet. Het zal veel domme taken vervangen, dat verwacht ik wel. De rol van de radioloog is niet vertellen wat er op het plaatje staat. Het is een plan maken voor de diagnose waarmee de patiënt op gerichte wijze wordt geholpen. Daar ligt onze expertise en dat is waarin AI ons zal versterken. Het zal ons nóg sterkere teamspelers maken in het multidisciplinair overleg voor de behandeling van de patiënt.

Goede initiatieven

Er zijn goede initiatieven. Het project AIFI, AI for medical imaging, van de Nederlandse Vereniging voor Radiologie (samen met andere betrokken partijen ZN, VZVZ en Nederlandse ziekenhuizen) is heel interessant omdat het mogelijk zal veranderen hoe leveranciers hun software gaan distribueren. Zelf ben ik in mijn studententijd onder de naam Holland AI samen met wat collega’s en softwareontwikkelaars AI-toepassingen gaan ontwikkelen voor de diagnostiek van retinopathie en voor de analyse van CT-scans voor longkanker. Beide zijn nog niet CE-gecertificeerd, maar worden wel in pilotfase al toegepast in respectievelijk huisartspraktijken en ziekenhuizen. Het is heel leuk om als arts met slimme ingenieurs te kunnen samenwerken.

Veel van mijn jonge collega’s zijn daar zelf niet zo actief mee bezig. Maar de consensus is wel dat het een kwestie van tijd is dat ze AI breder zullen gaan toepassen in hun werk. Het is gewoon software die ons werk gemakkelijker gaat maken. In die zin is het niet iets bijzonders. Als radioloog in opleiding moet je je er beslist al voor interesseren, het is logisch dat het ook in de opleiding aandacht krijgt. Ook oudere collega’s zullen er zeker aan wennen om ermee te werken. Maar dat komt wel goed.

‘AI komt eraan’

Radiologie is namelijk sowieso een technisch vak, iedere twee of drie jaar verandert er iets. En de radioloog is best een adaptief persoon. Wat ik wel soms – generatie ongebonden – hoor is een beetje desillusie: ‘Ik hoor al tien jaar dat AI eraan gaat komen maar waar blijft het nu?’. Ik ben dan ook benieuwd naar de komende vijf jaar. In ons eigen ziekenhuis krijgen we binnenkort een nieuw PACS en daarin zit een AI marketplace.

We gaan dus kijken hoe dat werkt en zo zal het in de meeste ziekenhuizen gaan. Ik ben dus heel benieuwd hoe de leveranciers op die marketplaces hun software gaan aanbieden. Het gaat aanpassingsvermogen van ze vragen. Ik denk dat de centrale ontwikkeling van een landelijke radiologie-AI-infrastructuur die de NVvR inzet met AIFI de weg voorwaarts zal blijken te zijn.

Praat hierover of een van de andere onderwerpen van AI in Beeld mee tijdens deze bijeenkomst op 3 juli aanstaande.

Door innovation partner

Auteur

Ayoub Charehbili
Radioloog Haaglanden Medisch Centrum
Gastauteur