De Nederlandse AI-startup Quantib heeft goedkeuring gekregen van de Amerikaanse medische toezichthouder FDA voor de verkoop van hun radiologiesoftwareproduct Quantib ND (neurodegeneratief). Het Rotterdamse bedrijf, een spin-off van het Erasmus MC, levert in de VS al meer software voor het vinden en monitoren van neurologische aandoeningen.
Quantib Neurodegeneratief (ND) ondersteunt radiologen bij het interpreteren van MRI-hersenscans. De software meet hersenatrofie (krimp) en detecteert zogeheten wittestof hyperintensiteiten (WMH's, white matter hyperintensities), Dit zijn veranderingen in de hersenen gerelateerd aan bijvoorbeeld veroudering, dementie en multiple sclerose (MS).
Quantib ND wordt geïnstalleerd op de ICT-infrastructuur van ziekenhuizen, waar patiëntscans worden verwerkt achter de firewall van de instelling. Dit biedt volgens de aanbieder de veiligste optie om patiëntgegevens te beschermen.
Herkenning via 3D-beelden
De organisatie begon in 2012 begon als spin-off van het Erasmus MC. De software van het bedrijf zoekt in medische beelden naar biomarkers: kenmerken die de radioloog en neuroloog helpen bij het diagnostiseren van een ziekte en het monitoren van de progressie daarvan. Voor radiologen is dit vaak een tijdrovende activiteit. De machine learning algoritmen die Quantib-onderzoekers ontwikkelden, kunnen op basis van 3D-beelden die verschillende gebieden van de hersenen ‘herkennen’ en per gebied de volumes berekenen.
Quantib wordt bij de ontwikkeling van AI-gebaseerde diagnostische platforms ondersteund door Erasmus MC Rotterdam en UMC Utrecht, waardoor volgens de onderneming toegang tot grootschalige gestructureerde beeldgegevens wordt gewaarborgd. Nieuwe productontwikkeling richt zich op oncologie en beroerte-gerelateerde producten.
Machine learning-technologie
Met behulp van geavanceerde machine learning technieken kunnen Quantib-producten naar eigen zeggen sneller weefselveranderingen detecteren dan met het blote oog mogelijk is. Quantib stelt dat het al meerdere machine-learning producten goedgekeurd gekregen door FDA en de Europese tegenhanger CE.
Zo kreeg de onderneming in 2016 al voor het product Brain FDA-goedkeuring. De Brain-software helpt artsen en onderzoekers bij het detecteren en volgen van neurologische aandoeningen (zoals Parkinson, MS en Alzheimer). "
Dit is een belangrijke prestatie", stelt Arthur Post Uiterweer, CEO van Quantib, over de nieuwe goedkeuring. "We zijn erg trots om artsen een uitgebreid softwarepakket aan te bieden voor kwantitatieve metingen van neurologische veranderingen die gerelateerd kunnen zijn aan dementie en MS.
Werking Quantib ND
De software omvat volledig automatische segmentatie van hersenlobben en de hippocampus om de ontwikkeling van atrofie objectief te beoordelen. Daarnaast omvat het hyperintensiteits-segmentatie van witte deeltjes voor het gemakkelijk monitoren van neurologische veranderingen die optreden bij bijvoorbeeld dementie en MS-patiënten.
Zogeheten Referentie-centielcurven, afgeleid van de populatie-gebaseerde Rotterdam Scan-scan, bieden een intuïtieve tool om het hersenvolume van de patiënt te vergelijken met het gemiddelde van een onbevooroordeelde populatie.
De opvolgingsfunctie van Quantib ND volgt de neurodegeneratie na verloop van tijd. Nauwkeurige uitlijning van afbeeldingen op volgende tijdstippen maakt nauwkeurige detectie en enscenering van atrofie mogelijk, gecombineerd met WMH-tracking. De software visualiseert nieuwe en eerder geïdentificeerde laesies met overlays met kleurcodes. De bewerkingsfunctie geeft de radioloog de volledige controle over de uiteindelijke resultaten voordat hij deze naar de PACS stuurt (Picture Archiving & Communication System, een digitaal beeldensysteem voor 2D- en 3D-beelden).
Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Wilt u ook weten hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst nu al implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, maar het aantal nog beschikbare plaatsen zijn beperkt. Dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!