Animo voor medical blockchain neemt gestaag toe

ma 3 september 2018 - 12:06
blockchain
Innovatie
Nieuws

Het Taiwanese Taipei Medical University Hospital heeft een nieuw blockchain-platform ontwikkeld om de opslag van medische gegeven naar een hoger niveau te tillen. Volgens lokale media zal het zogenoemde Healthcare Blockchain Platform onder meer helpen bij een kwalitatief betere doorverwijzing van de patiënt. Ook zouden patiënten met het platform eenvoudiger toegang kunnen krijgen tot hun eigen medische gegevens.

In totaal werkten ruim 100 ziekenhuizen mee aan het blockchain-project waarbij gezamenlijke uitdagingen, zoals het proces van doorverwijzen, de opslag en uitwisseling van medische data en de rol van de patiënt in het geheel. In het nieuwe systeem hebben patiënten nu toegang tot de gehele set aan medische data waaronder beeldmateriaal en onderzoeksresultaten uit laboratoria.

Verwaarloosbare veiligheidsrisico's

Via ‘smart contracts’ kunnen artsen en patiënten overeenstemming bereiken over wat wel en niet mag worden gedeeld en ingezien. Vanwege het gedecentraliseerde karakter van blockchain zouden de veiligheidsrisico’s verwaarloosbaar zijn, stellen de ontwikkelaars. Het project in Taiwan volgt op eerdere soortgelijke exercities in Zuid-Korea, waar lokale bedrijven en ziekenhuizen een systeem ontwikkelden voor de veilige uitwisseling van medische data, en in Duitsland, waar Camelot Consulting Group onlangs een vergelijkbare oplossing lanceerde voor medical data management.

Blockchain: ook in Nederland efficiëntere zorg

De inzet van blockchain-technologie kan urenregistratie in de kraamzorg transparanter en efficiënter maken. Dat blijkt uit een reeds afgeronde praktijkproef met de blockchain-app Mijn Zorg Log door coöperatie VGZ en Zorginstituut Nederland. Met deze technologie kan volgens het Zorginstituut op verschillende terreinen tijdswinst worden geboekt doordat het administratieve proces rondom de registratie, declaratie en uitbetaling van kraamzorguren anders en eenvoudiger kan worden ingericht. Volgens kennisinstituut Nictiz is blockchain in de zorg veelbelovend, maar moet er nog veel onderzoek worden gedaan naar de technologie. Nictiz adviseert met name om samenwerkingsverbanden op te zoeken. Momenteel lopen er vier verkenningen naar de mogelijkheden van de technologie om het proces van vaccinatieregistratie te digitaliseren en toegankelijk te maken, waaronder bij VWS, het RIVM, de Hogeschool in Utrecht en Deloitte. Dat schrijft Marloes Pomp (Program Officer Blockchain bij de overheid) in een bijdrage in ICT&health 4, dat in september verschijnt.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet te lang en meld u snel aan want op is op!
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!