Longarts en onderzoeker in het MUMC+, Sami Simons, ontwikkelt samen met zijn team en met patiënten een app die een COPD-aanval kan voorspellen. Simons denkt dat een verandering in stem een COPD-aanval voorspelt. In de studie SPEAK probeert hij dat aan te tonen. Tijdens de ICT&health World Conference in Maastricht van 14 tot en met 16 mei vertelt hij daarover meer. SPEAK staat voor Speaking up to dEtect lung Attacks.
Tijdens het de ICT&health World Conference geeft Sami Simons twee presentaties. In de eerste sessie vertelt hij over innovatie bij het MUMC+ en de SPEAK- en DACIL-studies. In de tweede sessie geeft hij een blik in de ‘huiskamer van de toekomst’ met een prototype van de app.
“De longarts die mij opleidde kon aan de telefoon vaak horen of iemand met COPD een longaanval had. Zij zei tien jaar geleden al dat we hier onderzoek naar moesten doen. Alleen was de techniek om de stem te onderzoeken toen nog niet zo goed ontwikkeld. Ook apps waren nog nieuw en niet iedereen had een smartphone. Dat is de afgelopen tien jaar echt enorm veranderd, dus de kans om hier iets mee te doen is er nu”, vertelt Simons.
Behandelmethoden longaanvallen
De onderzoeken van Simons focussen zich op het zoeken naar nieuwe en gerichtere behandelmethoden voor longaanvallen bij mensen met COPD en omvatten zowel laboratoriumgericht onderzoek als mensgebonden studies. Hierbij werkt hij nauw samen met onderzoekers van het onderzoeksinstituut NUTRIM van de Universiteit Maastricht en begeleid hij verschillende promovendi.
Dr. Simons is sinds 2019 werkzaam als longarts in het MUMC+. Hij is gespecialiseerd in de begeleiding en de behandeling van mensen met COPD. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de longfunctieafdeling. Ook is Simons voorzitter van de sectie COPD van de Nederlandse Vereniging voor Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) en is lid van de European Respiratory Society (ERS).
SPEAK
COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is de meest voorkomende longziekte ter wereld. In Nederland lijden meer dan een half miljoen mensen eraan. Het treft mensen in alle leeftijden, hoewel het merendeel ouder is dan 60 jaar. De aandoening verloopt grillig. Mensen met COPD hebben verschillende klachten zoals: kortademig, hoesten of slijm opgeven. Hoewel mensen met COPD dagelijks last hebben van de ziekte gaat het de ene dag beter met de patiënt dan de andere dag.
Wanneer een longaanval door stemanalyse kan worden voorspeld, kan er ook tijdig een behandeladvies worden gegeven. “Met de app hopen we de variaties in de dagelijkse ziektelast te verminderen en een longaanval te voorkomen of in elk geval de scherpe randjes ervan af te nemen. Om dat te kunnen doen, analyseert de app de stem van de patiënt. Deze moet de app daarvoor elke dag inspreken. De patiënt wordt daaraan herinnerd door de app.” De studie SPEAK wordt gefinancierd door het Longfonds.