Cordaan begint met continue monitoring in WijkKliniek

ma 31 december 2018 - 10:55
Eben-Haeser-Cordaan
Technologie
Nieuws

Zorgaanbieder Cordaan is in haar zorgconcept WijkKliniek gestart met een pilot voor continue monitoring van patiënten met behulp van het EarlySense-systeem. Het systeem meet constant lichaamsfuncties en de mate van beweging bij patiënten. Dit gebeurt met een sensor onder het matras, zonder dat de patiënt daar hinder van ondervindt. Door het vroeg signaleren van achteruitgang bij patiënten wil Cordaan de veiligheid voor patiënten vergroten.

EarlySense meet en registreert met een sensor onder de matras de ademhalingsfrequentie, hartslag en bewegingen van de patiënt met een sensorplaat. Deze sensor is verbonden met een klein kastje naast het bed. Worden er waarden gemeten die duiden op een mogelijke verslechtering van de toestand van de patiënt, krijgt de verpleegkundige een seintje op een kleine draagbare pager. Dit gebeurt ook wanneer een patiënt onvrijwillig het bed dreigt te verlaten, waarmee een valincident kan worden voorkomen.

Continue monitoring geeft inzicht

Wellicht het meest belangrijk volgens Cordaan is dat het er met continue monitoring ‘trends’ in het verloop van de vitale functies laat zien. De interpretatie ervan vormt een aanvulling op de eigen klinische waarneming. Op deze manier kunnen medewerkers eerder en adequaat reageren en zo een verslechtering van de lichamelijke gesteldheid van een patiënt voorkomen. Cordaan verwacht dat continue monitoring medewerkers zal ondersteunen in het zorgproces, zodat patiënten sneller weer naar huis kunnen gaan. Het gebruik van EarlySense bij Cordaan is een pilot in de WijkKliniek, locatie Eben Haëzer in Amsterdam Zuidoost. Hiervoor wordt samengewerkt met Devices4Care. Cordaan is de eerste instelling voor ouderenzorg binnen Nederland die deze technologie inzet. Eerder dit jaar maakte het Franciscus Gasthuis (Rotterdam) bekend EarlySense als patiëntveiligheidsysteem in te gaan zetten. Het Albert Schweitzer Ziekenhuis (Dordrecht begon in 2015 met een pilot met het systeem.

Ervaring met technologie

Cordaan gaat er vanuit dat de komende jaren technologie een centrale rol gaat spelen in de kwalitatieve verbetering van revalidatiezorg voor ouderen. Reden voor de organisatie om met pilots zoals van EarlySense al ervaring op te doen. De pilot zal minimaal zes maanden duren. Wanneer blijkt dat het systeem zorgt voor een veiliger gevoel bij zorgprofessional en klant, vroege detectie van vitaal bedreigde patiënten, voorkomen van valincidenten en significant betere nachtrust van de klant, wordt EarlySense mogelijk structureel ingezet.

WijkKliniek nieuw zorgconcept

Cordaan biedt met 6.000 werknemers zorg aan 20.000 mensen zorg vanuit 120 locaties in Amsterdam, Diemen, Huizen en Nieuw-Vennep. Afgelopen juni begon de zorgaanbieder met het nieuwe zorgconcept de WijkKliniek. Dit is bedoeld voor kwetsbare ouderen die normaal in het ziekenhuis worden opgenomen vanwege acute medische problemen. De WijkKliniek biedt acute medische zorg, goede ondersteuning en begeleiding om zo fit mogelijk weer naar huis te kunnen. Dit moet nieuwe acute gezondheidsproblemen voorkomen, de druk verminderen van de dichtslibbende spoedeisende hulpen en er voor zorgen dat ouderen thuis hun leven weer zo zelfstandig mogelijk kunnen oppakken.

Integraal zorgcentrum

De WijkKliniek is het resultaat van een samenwerking tussen Cordaan, het Academisch Medisch Centrum (AMC) en Zilveren Kruis. Het concept opende in juni 2018 haar deuren in Cordaan-locatie Eben Haëzer in Amsterdam Zuidoost. Deze locatie is verbouwd tot een integraal zorgcentrum waar allerlei vormen van zorg en ondersteuning voor ouderen worden geleverd. De WijkKliniek heeft 24 plekken. Alle patiënten krijgen een eigen ruime studio met zithoek. Ook is het mogelijk dat naasten overnachten. Er wordt verder nauw samengewerkt met de huisarts en wijkverpleegkundige, zodat een soepele terugkeer naar huis mogelijk wordt. Een verblijf in de WijkKliniek duurt maximaal 14 dagen.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Wilt u ook weten hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst nu al implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, maar het aantal nog beschikbare plaatsen zijn beperkt. Dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!