Online video’s kunnen veel impact hebben op de gezondheidszorg, maar niet altijd vanwege het feit dat het hier gaat om digitale technologie. Soms is het vooral de bewustwordingscomponent die er voor zorgt dat er meer aandacht komt voor bepaalde ontwikkelingen in de gezondheidszorg. Denk bijvoorbeeld aan de impact van een Britse prins Harry die in een online video laat zien dat hij een HIV-test ondergaat.
Wie denkt aan online video en gezondheidszorg, zal misschien denken aan de educatieve component. Een voorbeeld hiervan is het live streamen 3D-video van een operatie ter educatie van kijkers. Of meer efficiency en beschikbare informatie, door de mogelijkheid voor chirurgen om (via een Google Glass) te kijken naar live video van een mini cameraatje in het lichaam van een patiënt. (zie video met Marlies Schijven, chirurg in het AMC)###marlies###
Onlangs kwam echter naar buiten dat er een doorbraak had plaatsgevonden in medisch onderzoek dankzij de huis-tuin-en-keukenvideootjes van consumenten. Het betrof een doorbraak in ALS-onderzoek dankzij de Ice Bucket Challenge uit 2014. Hierbij daagden bekenden en onbekenden elkaar op social media uit om een emmer ijswater over zichzelf heen te gooien.
Met deze actie werd er wereldwijd meer dan 200 miljoen dollar ingezameld om meerdere ALS-onderzoeken te financieren. Bij één van die onderzoeken, het Belgische Project MinE, zijn recent twee nieuwe genen ontdekt die het risico op ALS verhogen. Een prachtig voorbeeld van wat online video teweeg kan brengen in de gezondheidszorg.
Donorshow en Donorweek
Een ouder voorbeeld (die oud premier Balkenende afkeurde) waarbij social media nog geen rol speelden, is de Donorshow van BNN in 2007. In een live tv-productie die ruim 1,2 miljoen kijkers trok, zou een ongeneeslijk zieke vrouw kiezen aan wie van de drie nierpatiënten zij haar nieren zou schenken. Uiteindelijk ging het om een grote stunt, die de bewustwording in Nederland rondom donorproblematiek moest vergroten. Na de uitzending vulden maar liefst 12.000 Nederlanders een donorformulier in.Het leidde later tot de jaarlijkse Donorweek, waarbij ook de kracht van online video bleek bij het promoten van bewustwording rondom donorproblematiek. Onder andere via Donorjournaals werd aandacht gevraagd voor het thema. Met 135.000 unieke kijkers per journaal, duizenden social-mediaberichten en 103.000 bezoekers op de website, zorgde de Donorweek voor 20.035 nieuwe registraties.
Een ander, meer recent voorbeeld: de hiv-test van de Britse prins Harry afgelopen juni. Hij liet via een livestream zien (zie video hieronder) hoe hij zich liet testen op het hiv-virus. Dit heeft geleid tot vijf keer zo veel vraag naar hiv-testen in Engeland. Het hogere doel van deze video is daarmee zeker behaald: meer bewustzijn creëren voor hiv en aids en meer mensen die zich laten testen.
###Prins Harry###
Online video voor professionals
Ook onder professionals wordt online video steeds vaker toegepast, al is het hier toch vooral weer voor kennisdeling en betere samenwerking. Zo vergroot de American Society of Clinical Oncology (ASCO) mondiaal het bereik van haar medische conferenties via live-videoverbindingen. ASCO is een jaarlijks congres dat wordt bezocht door 35.000 medisch oncologen. Tijdens dit congres worden de belangrijkste uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek en ontwikkelingen bij de bestrijding van kanker besproken.Dankzij live-videoverbindingen kunnen oncologen wereldwijd het evenement bijwonen, zonder naar de VS af te reizen. Het bereik van het evenement wordt enorm vergroot, doordat oncologen in eigen land samen met vakgenoten deel kunnen nemen aan interactieve sessies. Ook het farmaceutische concern Novartis timmert hiermee aan de weg, met het Vivinda virtuele conferentieplatform.