Search
Close this search box.
Search

Digitale Wijkkaart maakt zorgvraag Kerkrade inzichtelijk

De gemeente Kerkrade wilt met een Digitale Wijkkaart in beeld krijgen welke sociale problemen in welke wijken een rol spelen. De Digitale Wijkkaart moet gemeente Kerkrade helpen om haar zorgbeleid efficiënter te organiseren en de druk op het gemeentelijk budget te verlichten. De kaart is opgesteld met gegevens van de gemeente zelf, maar kan aangevuld worden met externe bronnen.

Zuid-Limburg heeft te maken met een sterke vergrijzing. Ook de gemeente Kerkrade heeft een verouderende bevolking. Het sociale domein legt hierdoor steeds meer beslag op het gemeentelijke budget. Dit is niet bevorderend voor de rest van de gemeente, en dreigt ten koste te gaan van andere basisvoorzieningen. Het efficiënter inzetten van het zorgbudget staat dan ook hoog boven aan het verlanglijstje van de gemeente. De Digitale Wijkkaart moet hen daarbij helpen.

Digitale Wijkkaart voorspelt zorgvraag

Kerkrade kent het programma ‘Samen Leven’. De Digitale Wijkkaart vormt hiervan een onderdeel. Empirische gegevens en analyses van de vraag naar zorg en de zorgaanbieders vormen de basis van deze kaart. Diverse data over de leefbaarheid in de wijk maakt de informatie compleet. Dit is een handige tool voor ambtenaars; voor hen is het mogelijk in één oogopslag te zien welke zorgvraag er ligt per wijk. Bovendien geeft de Wijkkaart ook weer welke voorzieningen er al zijn én hoe de zorgvraag zich de komende jaren zal ontwikkelen. Dit helpt hen efficiënter beleid te voeren en de zorgvraag van burgers te voorspellen. De data is afkomstig van de gemeente zelf, maar externe bronnen kunnen een aanvulling vormen.

De gemeente zal per wijk zo veel mogelijk informatie verzamelen. Zo willen zij onder andere in kaart brengen waar eenzaamheid een groot probleem zal worden. Dit is een groot probleem onder ouderen. Gemeente Kerkrade kan met behulp van deze informatie inzien waar zij moeten investeren in zorg. De kaart geeft inzicht in de toekomst en maakt duidelijk waar (on)voldoende zorgvoorzieningen aanwezig zijn.  

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?