Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Digitale Wijkkaart maakt zorgvraag Kerkrade inzichtelijk

De gemeente Kerkrade wilt met een Digitale Wijkkaart in beeld krijgen welke sociale problemen in welke wijken een rol spelen. De Digitale Wijkkaart moet gemeente Kerkrade helpen om haar zorgbeleid efficiënter te organiseren en de druk op het gemeentelijk budget te verlichten. De kaart is opgesteld met gegevens van de gemeente zelf, maar kan aangevuld worden met externe bronnen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Zuid-Limburg heeft te maken met een sterke vergrijzing. Ook de gemeente Kerkrade heeft een verouderende bevolking. Het sociale domein legt hierdoor steeds meer beslag op het gemeentelijke budget. Dit is niet bevorderend voor de rest van de gemeente, en dreigt ten koste te gaan van andere basisvoorzieningen. Het efficiënter inzetten van het zorgbudget staat dan ook hoog boven aan het verlanglijstje van de gemeente. De Digitale Wijkkaart moet hen daarbij helpen.

Digitale Wijkkaart voorspelt zorgvraag

Kerkrade kent het programma ‘Samen Leven’. De Digitale Wijkkaart vormt hiervan een onderdeel. Empirische gegevens en analyses van de vraag naar zorg en de zorgaanbieders vormen de basis van deze kaart. Diverse data over de leefbaarheid in de wijk maakt de informatie compleet. Dit is een handige tool voor ambtenaars; voor hen is het mogelijk in één oogopslag te zien welke zorgvraag er ligt per wijk. Bovendien geeft de Wijkkaart ook weer welke voorzieningen er al zijn én hoe de zorgvraag zich de komende jaren zal ontwikkelen. Dit helpt hen efficiënter beleid te voeren en de zorgvraag van burgers te voorspellen. De data is afkomstig van de gemeente zelf, maar externe bronnen kunnen een aanvulling vormen.

De gemeente zal per wijk zo veel mogelijk informatie verzamelen. Zo willen zij onder andere in kaart brengen waar eenzaamheid een groot probleem zal worden. Dit is een groot probleem onder ouderen. Gemeente Kerkrade kan met behulp van deze informatie inzien waar zij moeten investeren in zorg. De kaart geeft inzicht in de toekomst en maakt duidelijk waar (on)voldoende zorgvoorzieningen aanwezig zijn.  

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen