EC stopt 450 miljoen euro in cybersecurity voor onder meer gezondheidszorg

vr 8 juli 2016 - 11:12
Nieuws

De Europese Commissie stopt 450 miljoen euro in een privaat-publieke samenwerking om zo initiatieven en innovaties op het gebied van cybersecurity te stimuleren. Branches zoals de financiële sector en de gezondheidszorg moeten zo de beschikking krijgen over een betere beveiliging tegen hacks, DDoD-saanvallen en andere vormen van cybercriminaliteit.

Daartoe heeft Europees Commissaris Günther Oettinger vandaag een overeenkomst getekend met de ECSO, de European Cyber Security Organisation. Naar verwachting zullen de bij ECSO betrokken organisaties minimaal driemaal zoveel geld stoppen in de samenwerking, waarmee de totale investeringen op het gebied van cybersecurity uitkomen op minimaal 1,8 miljard euro tegen 2020. afkomstig van zijn onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020.

Het samenwerkingsverband heeft tot doel om al in een vroeg stadium van het onderzoeks- en innovatieproces gezamenlijke initiatieven te stimuleren en cybersecurity-oplossingen te stimuleren voor een reeks van sectoren, zoals de energiesector, de gezondheidszorg, de transport- en financiële sector. Binnen de publiek-private samenwerking zijn ook partijen betrokken van nationale, regionale en lokale overheden, onderzoekscentra en academici.

Sterke toename cyberaanvallen

Volgens een recent onderzoek van PWC heeft zeker 80 procent van de Europese ondernemingen het afgelopen jaar tenminste éénmaal te maken gehad met een cybersecurity-incident zoals een hack of een DDoS-aanval. Het aantal incidenten steeg wereldwijd met 38 procent in 2015.

Onlangs bracht Deloitte een rapport naar buiten waaruit bleek dat ziekenhuizen hun connected medische apparatuur te weinig beschermen tegen malware. Deloitte voerde onderzoek uit onder 24 ziekenhuizen uit negen verschillende landen. Hieruit komt onder andere naar voren dat meer dan de helft van de ziekenhuizen gebruik maakt van standaard wachtwoorden (fabrieksinstellingen) om apparatuur te beveiligen. 

Medische apparatuur slecht beveiligd

Connected medische apparaten zijn veelal slecht beveiligd en maken contact met databases vol patiëntgegevens. Zijn ze besmet met malware, dan kunnen ze volgens security-organisatie TrapX cybercriminelen of andere kwaadwillenden toegang geven tot de data in de dossiers en andere databeses - gegevens waar het hen werkelijk om te doen is.

Dit zou op termijn veel meer op kunnen leveren dan de dreiging van een gehackte smart medicijndispenser die een patiënt een overdosis geeft. Met medische informatie kunnen criminelen identiteitsfraude plegen, om bijvoorbeeld hogere limieten in te stellen op een bemachtigde creditcard of om recepten voor dure medicatie 'vergoed' te krijgen van verzekeraars. Reden waarom momenteel de gezondheidszorg vaker het slachtoffer is van cyberaanvallen dan willekeurig welke andere sector.