Finaleplek drie medische innovaties bij wedstrijd Nationale Iconen

do 23 mei 2019 - 14:07
Innovatie-2
Innovatie
Nieuws

Medische innovaties vormen een belangrijk deel van de tien innovatieve technologieën die zijn genomineerd als finalisten voor de verkiezing van de nieuwe Nationale Iconen. Bij deze door de rijksoverheid georganiseerde wedstrijd staan Nederlandse oplossingen centraal voor wereldwijde vraagstukken op gebieden van gezondheid, energie, digitalisering, circulaire materialen en mobiliteit.

Het kabinet maakt in september bekend wie de uiteindelijke winnaars zijn. Onder de genomineerde innovaties en projecten zijn in ieder geval drie partijen te vinden die zich deels of geheel richten op medische vernieuwingen: een kunstalvleesklier voor diabetici; eenvoudige diagnostiek bij infecties; een mobiel instrument dat röntgenstraling genereert voor onder meer medisch onderzoek.

Voor de derde editie van de Nationale Iconen werden 55 projecten ingediend. Een jury onder leiding van bestuurder en voormalig politicus Hans Wijers heeft de tien genomineerde innovaties geselecteerd. De jury adviseert het kabinet bij de uiteindelijke selectie van de Nationale Iconen en de 10 finalisten mogen bij de jury een pitch doen voor hun product of dienst.

Medische innovaties Nationaal Icoon

Bij de twee vorige edities van de wedstrijd waren er ook medische innovaties die tot Nationaal Icoon benoemd werden. In 2016 kregen Blue Energy (energie uit water), Growboxx (beplanting in droge gebieden) en Lighthouse (medische isotopen) de titel. Bij de eerste editie in 2014 werden vier innovaties benoemd: gekweekte stamcellen, Quantum Technologies, Hybride aardappels en de Bioneedle.

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) stelt dat het kabinet via initiatieven zoals de wedstrijd zoekt naar baanbrekende Nederlandse innovaties die op mondiaal niveau bijdragen aan maatschappelijke uitdagingen. "Onze ondernemers en onderzoekers hebben hierin een grote staat van dienst. Denk aan historische iconen als de microscoop, de Deltawerken en technologieën als WiFi en Bluetooth."

De tien finalisten zijn:

  • BiosparQ (Leiden): snelle en betaalbare diagnostiek van infectieziekten;
  • Elemental Water Makers (Den Haag): duurzame watervoorziening via zon, zee en wind;
  • Hiberband (Amsterdam): satellietnetwerk voor Internet of Things (IoT);
  • Inreda Diabetic (Goor): kunstalvleesklier voor mensen met diabetes;
  • PET Upcycling (Ioniqa, Eindhoven): chemische recyclingmethode voor PET-plastic afval;
  • Leadax (Wapenveld): het nieuwe lood: een volledig circulaire vervanger van lood;
  • Lightyear (Atlas Technologies, Helmond): elektrische familieauto op zonne-energie;
  • Oxycom Fresh Air (Raalte): natuurlijke luchtbeheersing in gebouwen
  • PowerNEST (IBIS Power, Eindhoven): extra verdieping op pand combineert energie uit zon en wind;
  • Smart*Light (Delft/Eindhoven): inventief mobiel instrument dat röntgenstraling genereert voor medisch-, materiaal- en kunstonderzoek.

De uiteindelijke winnaars zullen innovaties zijn die volgens de jury uitblinken in het bieden van oplossingen voor maatschappelijke opgaven. Producten of diensten waarmee Nederland innovatief voorop loopt in de wereld en waar bovendien een duidelijk verdienmodel in zit voor de Nederlandse economie.

Ondersteuning door kabinet

Het kabinet zal de Nationale Iconen ondersteunen in hun ambities en ze een internationaal podium geven. Zo krijgen de betrokken ondernemers en onderzoekers een ondersteuningsprogramma op maat. Daarnaast krijgen ze een minister of staatssecretaris als ambassadeur. Deze biedt bijvoorbeeld toegang tot een groot netwerk bij het aanboren van nieuwe mogelijkheden in binnen- en buitenland.