Kinderen die langdurig ziek zijn, kunnen voortaan via een speciale robot in contact blijven met klasgenoten, familie en vriendjes. Zo hoeven ze geen les te missen en kunnen ze zelfs virtueel buitenspelen. Op deze manier wordt voorkomen dat deze kinderen in een sociaal isolement komen. Operator VodafoneZiggo levert de 4G-connectie voor de zorgrobots en heeft er 20 van in bruikleen gegeven aan langdurig zieke kinderen.
De AV1-robot is ontwikkeld door het Noorse bedrijf No Isolation, met als doel er voor te zorgen dat een ziek kind kan deelnemen aan activiteiten in de klas en daarbuiten. Het robotje stuurt de beelden en geluiden rechtstreeks naar de tablet of telefoon van de zieke klasgenoot. Vanaf thuis of ziekenhuis kan hij of zij de robot opdrachten geven en besturen. Via de AV1-robot kan het kind praten, fluisteren of z'n vinger opsteken. Zo ontstaat er volgens VodafoneZiggo interactie die normaal gezien onmogelijk zou zijn, op school, maar ook tijdens speelafspraken, verjaardagen en schoolreisjes.
19.000 langdurig zieke kinderen in NL
In Nederland zijn er circa 19.000 langdurig zieke kinderen. Onderzoek wijst uit dat sociale isolatie zeer schadelijk is voor de ontwikkeling van deze kinderen. Daarom stelt de Vodafone Foundation 20 AV1-robots beschikbaar aan langdurig zieke kinderen door het hele land. De robots zullen regelmatig rouleren, zodat elk jaar tientallen kinderen er gebruik van kunnen maken. Stichting Kind en Ziekenhuis ziet erop toe dat de twintig robots goed worden verdeeld. Zo wil maakt de Vodafone Foundation een 'Internet of Things' (IoT)-oplossing bereikbaar maken voor een grotere groep kinderen.
Volgens Marieke Dekker, Executive Director External Affairs VodafoneZiggo, halen de robots op een speelse manier de zieke kinderen uit hun isolement. "Door contact te hebben met vrienden en klasgenoten voelen ze zich minder eenzaam. Ze maken alle leuke en leerzame momenten gewoon mee. Onze Foundation heeft als doel om uitsluiting in de samenleving tegen te gaan, dus dit project, dat we 'Bondgenoten' noemen, sluit daar goed op aan."
Om scholen, kinderen en ouders kennis te laten maken met de AV1-robot biedt VodafoneZiggo een les aan op scholen. In de les wordt uitgelegd uit hoe de robot werkt en wat hij positief kan bijdragen aan het leven van langdurig zieke kinderen en hun omgeving.
Ontwerpwedstrijd voor nieuw uiterlijk robots
Om de (witte) robots leuker te maken voor kinderen, organiseerde de Vodafone Foundation
tot 30 maart een ontwerpwedstrijd, waarbij kinderen hem een nieuw uiterlijk kunnen geven. De winnaar wordt eind april bekendgemaakt. Een jury beoordeelt de inzendingen en het mooiste design komt op de twintig AV1-robots te staan. De winnaar mag met de hele klas een bezoek brengen aan het wetenschapsmuseum NEMO in Amsterdam.
Ook operator KPN werkt op diverse fronten aan het helpen van (langdurig) zieke kinderen. Het KPN Mooiste Contact Fonds is in 2007 door KPN opgericht als een onafhankelijke stichting met als doel eenzaamheid in Nederland te helpen bestrijden en een bijdrage te leveren aan het voorkomen van sociaal isolement. Dat gebeurt door projecten te ondersteunen met de inzet van mensen, middelen en geld. Een belangrijk voorbeeld is het voor zieke kinderen faciliteren dat zij op afstand toch klassikaal les kunnen volgen. Onlangs kwam het fonds nog met een
muziek-app om autistische kinderen uit hun isolement te halen.