Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

‘Geen verbeteringen door actieplan (Ont)Regel de zorg’

Slechts één op de vijf (22%) zorgmedewerkers gelooft dat het actieplan (Ont)Regel de zorg verbeteringen gaat opleveren binnen de sector waarin zij werkzaam zijn. Tot op heden merken zij weinig van het plan dat inzet op minder regels voor zorgverleners en meer tijd voor de cliënt. Dit blijkt uit onderzoek van Ictivity in samenwerking met onderzoeksbureau Markteffect.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Iets meer dan een derde (36%) van de zorgmedewerkers ervaart minder papieren rompslomp en zegt slechts 28 procent tijd te besparen sinds de introductie van het plan. Niet alleen het verminderen van de papieren rompslomp en het besparen van tijd blijven uitdagingen.

Ook de realisatie van een uniforme werkwijze blijft achter. Slechts 30 procent merkt hier verbetering in. Daarnaast zegt eveneens 30 procent van de zorgmedewerkers nu een standaardisering van informatie-uitwisseling te ervaren.

Verschillen per sector

Per zorgsector blijken verschillen te bestaan in wat zorgmedewerkers merken van het actieplan. Zo loopt jeugdzorg voorop als het gaat om minder papieren rompslomp: twee op de vijf medewerkers ervaart hier een verschil. De gehandicaptenzorg profiteert het meest van een standaardisering van informatie-uitwisseling (37%).

Medewerkers in de thuiszorg lijken het meest te merken van tijdbesparing (35%). Opvallend is dat de ouderenzorg op elk gebied achterblijft. Het actieplan lijkt hier vooralsnog het minste resultaat te boeken. Aan het onderzoek hebben ruim 500 medewerkers deelgenomen die werkzaam zijn binnen Nederlandse zorginstellingen.

Blokhuis (VWS): tevreden over schrappen regels

Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS liet onlang nog juist weten verheugd te zijn over het actieplan (Ont)Regel de Zorg. “Administratieve lasten zorgen voor veel frustraties bij de mensen. Het is mooi dat het partijen is gelukt om samen regels te schrappen die niet alleen onnodig zijn maar ook het werkplezier in de weg staan.”, liet de politicus in april weten.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen