Search
Close this search box.
Search

Google breidt AI-proef spraakondersteuning artsen uit

Google is van plan een onderzoek naar de inzet van digitale spraaktechnologie bij artsgesprekken uit te breiden. Dat meldt CNBC op basis van enkele vacatures die het internetbedrijf zou hebben uitgezet. Het project genaamd ‘Medical Digital Assist’ valt onder de paraplu van Google Brain.

CNBC baseert zich op vacatures waarin de opdracht voor geïnteresseerden wordt omschreven als ‘het bouwen aan de volgende digitale zorgervaring waarbij gebruikt wordt gemaakt van audio- en touch-technologie’. De vacatures volgen op een blogpost van Google in november vorig jaar waarin het bedrijf schreef te gaan samenwerken met Stanford University aan AI-oplossingen om artsen te ondersteunen bij gesprekken met patiënten.

Met behulp van Automatic Speech Recognition (ASR) zouden artsen minder administratieve lasten hoeven dragen en daardoor meer tijd vrij hebben voor (kwalitatieve) interactie met patiënten. Diverse onderzoeken toonden al aan de artsen per dag meer tijd kwijt zijn met het managen van elektronische patiëntendossiers dan met daadwerkelijk behandelen.

‘Samenwerking met nog een jaar verlengen’

Jeff Dean, Senior Fellow at Google, Inc., vetelde in een gesprek aan CNBC dat het bedrijf bij ASR gebruik gaat maken van software en technologieën die zij ook in andere producten gebruiken waaronder Home, Assistant en Translate. Standford Medicine en Google gaan de samenwerking die eind vorig jaar van start ging nu uitbreiden om uit te vinden hoe gesproken patiëntinformatie kan worden doorvertaald naar voor artsen relevante medische data.

De eerste fase van het onderzoek zal naar verwachting in augustus zijn afgerond. Google Brain en Stanford University hebben de intentie hun samenwerking dan met nog eens een jaar te verlengen.

Voorspellen kans op overlijden

Google Brain kwam onlangs ook al in het nieuws nadat Bloomberg meldde dat het bedrijf een AI-oplossing had ontwikkeld om de kans op overlijden bij ziekenhuispatiënten te voorspellen. De oplossing zou goedkoper en nauwkeuriger zijn dan de huidige methoden die in ziekenhuizen worden gebruikt.

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
diabetestools
Digitale diabetestools bieden te weinig klinische voordelen
Volg jij ons al?