Op de huisartsenpost van CWZ worden eventuele botbreuken nu buiten kantooruren automatisch beoordeeld door kunstmatige intelligentie. (Beeld: Gleamer)

Huisartsenpost laat botbreuken door AI beoordelen

Wanneer een patiënt met een botbreuk op de huisartsenpost binnenkomt, kan de dienstdoende huisarts nu buiten kantooruren rechtstreeks diagnostiek aanvragen bij de afdeling radiologie van het CWZ. Dankzij de inzet van artificial intelligence (AI) van Gleamer BoneView, het programma dat de foto’s beoordeelt, hoeft de SEH-arts namelijk niet meer betrokken te worden bij de beoordeling van de foto’s. ’s Ochtends kijken de radiologen de beoordelingen wel nog na, om de kwaliteit te garanderen.

In 2021 had het ETZ in Nederland de primeur met de het AI-gestuurde BoneView en mocht het ziekenhuis drie maanden proefdraaien met deze slimme software. CWZ kiest nu als één van de eerste ziekenhuizen in Nederland er officieel voor om mogelijke botbreuken bij de huisartsenpost, buiten kantooruren, geautomatiseerd te laten beoordelen. Samen met de HAP-artsen, de HAP-automatiseringsafdeling, de SEH, radiologie en de MIT-afdelingvan CWZ is de inbedding van de AI-gestuurde applicatie gerealiseerd. En dat bleek volgens alle betrokkenen ‘een mooie samenwerking die naar meer smaakt.’

Effectieve analyse botbreuken

De effectiviteit van de applicatie BoneView is hoog, maar een dag later worden voor de veiligheid de resultaten wel nog gecontroleerd door radiologen. De slimme ondersteuning van BoneView wordt door betrokkenen als win-win-situatie omschreven voor medewerkers en patiënt. De slimme software is één van de vele AI aangedreven oplossingen die door GLEAMER zijn ontwikkeld om de patiëntenzorg en resultaten te helpen verbeteren. BoneView is door de FDA goedgekeurd voor het analyseren van (eventuele) botbreuken en buitengewoon betrouwbaar.

Eigen risico ingeperkt

Patiënten hoeven dankzij deze innovatieve werkwijze niet meer te wachten bij de SEH, maar kunnen direct door naar radiologie voor de röntgenfoto. Als vervolgens blijkt dat er geen sprake is van een breuk, wat bij de meeste patiënten het geval is, dan kan iemand snel weer naar huis. Het eigen risico blijft op die manier ook grotendeels ‘in the pocket’. Hiernaast wordt de SEH ontlast, omdat een flinke stroom patiënten niet meer gezien hoeft te worden.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
bevolkingsonderzoek
Bevolkingsonderzoek naar longkanker dichterbij dankzij AI
Treantprijs Alarmeringssysteem
Lim wint prijs met alarmeringssysteem voor ouderen
robot
Emotie-intelligente robot detecteert stress
innoveren
Philips mikt op meer mensgericht, duurzamer innoveren
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
Volg jij ons al?