In het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) vindt de verpleegkundige intake sinds kort plaats via Elektronische Pre Operatieve Screening (EPOS). Dat is een digitaal systeem dat de preoperatieve zorg efficiënter maakt. De anesthesie-afdeling werkte al met EPOS, maar nu is het systeem uitgebreid voor verpleegkundige intake. Door de nieuwe werkwijze betekent het dat de verpleegkundige intake niet langer een standaard anamnese vereist.
“Deze ontwikkeling brengt veel voordelen met zich mee, zowel voor de patiënt als voor de verpleegkundige”, zegt leidinggevende van het Dagcentrum WZA, Gea de Jonge. Patiënten krijgen aanvullende vragen in de digitale EPOS-vragenlijst, waardoor de intakeverpleegkundige gerichte antwoorden ontvangt die belangrijk zijn voor het pre- en postoperatieve proces. Dit zorgt ervoor dat dubbele vragen worden voorkomen en alleen een telefonisch consult plaatsvindt als dat echt nodig is.
Efficiëntere werkwijze
Door de efficiënte werkwijze is het aantal dagen spreekuur van vijf dagen nu teruggebracht naar twee tot drie dagen. Ook heeft deze efficiencyslag geleid tot minder inzet van verpleegkundigen, zonder dat de zorg voor patiënten hierop inboet. Volgens WZA is het zowel patiëntvriendelijker als effectiever voor de zorgverleners.
De nieuwe module die deze werkwijze binnen EPOS mogelijk maakt, is tot stand gekomen door een intensieve samenwerking met Novacair, een bedrijf dat zich specialiseert in zorginnovaties. Rik Bijl, CEO van Novacair en anesthesioloog benadrukt de voordelen van deze samenwerking: “Samen met het WZA hebben we een prachtige oplossing gecreëerd die niet alleen de zorg binnen het ziekenhuis verbetert, maar ook breder inzetbaar is.”
Het grote voordeel van de nieuwe werkwijze is dat patiënten nog maar één vragenlijst hoeven in te vullen, ongeacht of het nu gaat om de verpleegkundige intake of de preoperatieve screening. De integratie van beide modules zorgt ervoor dat zowel de verpleegkundige als de anesthesioloog toegang hebben tot dezelfde gegevens.
Verbetering zorgprocessen
De introductie van de verpleegkundige intake via EPOS is een belangrijke stap in de verbetering van de zorgprocessen binnen het WZA. Met de ervaring die nu wordt opgedaan, is het WZA graag een voorbeeld voor verdere uitrol van het systeem binnen andere ziekenhuizen. Volgens De Jonge is dit echter nog maar het begin: “We zijn continu bezig met het verbeteren van onze zorg. Deze samenwerking met Novacair heeft laten zien hoe belangrijk innovatie is voor het welzijn van onze patiënten.”
Het WZA zet meer technologie in om patiënten en zorgverleners te helpen. Zo kunnen de patiënten van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) sinds de zomer via de Kijksluiter op een laagdrempelige manier animatievideo’s bekijken over hun medicatie. De Kijksluiter wordt toegevoegd aan het digitale patiëntendossier MijnWZA. Op deze manier probeert het WZA goed medicijngebruik zo makkelijk mogelijk te maken. Medicijnen werken het beste als ze goed worden gebruikt. Maar volgens het ziekenhuis blijkt dat patiënten soms moeite hebben met het begrijpen en het onthouden van informatie over de medicatie.