LUMC automatiseert en robotiseert verwerking bloedmonsters

ma 18 juni 2018 - 11:00
LUMC_verwerking_bloedmonsters_ICTH_edited
Innovatie
Nieuws

Het Leids Universiteit medisch Centrum (LUMC) heeft het transport en de verwerking van bloedmonsters volledig geautomatiseerd. Het doel ervan is het voorkomen van fouten en het versnellen van de laboratoriumuitslagen van bloedmonsters, zo laat het universitair ziekenhuis weten.

Sinds kort verloopt de verwerking van bloedmonsters in het LUMC volledig automatisch, met een systeem dat gemaakt is op basis van de wensen van de medewerkers en naar eigen zeggen uniek is in Nederland. Het voordeel is volgens het LUMC dat artsen en patiënten sneller over de uitslag van een bloedonderzoek beschikken. Buisjes bloed worden automatisch door een buizenstelsel in het plafond getransporteerd van de bloedafname naar een modern gerobotiseerd lab waar ze snel worden verwerkt tot een uitslag die terug naar de arts kan.

Geen bloed meer kwijt

Een hele verbetering ten opzichte van hoe de verwerking van bloedmonsters eerst verliep, stelt hoogleraar Christa Cobbaert van de afdeling Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde. “Hiervoor werden de bloedmonsters door medewerkers op stepjes van de bloedafname naar ons lab gebracht. Dat ging weleens met een omweg of er raakte een buisje kwijt. Doordat we de buisjes nu automatisch via de hypermoderne buizenpost naar het heringerichte laboratorium sturen, voorkomen we fouten en gaat het bloedmonster sneller de analyse in. Artsen krijgen sneller de uitslag en patiënten worden sneller geholpen.” https://www.youtube.com/watch?v=7Dg07505Yp8&feature=youtu.be Cobbaert en haar team zijn jaren bezig geweest om de nieuwe afdeling te moderniseren en toekomstbestendig in te richten. Meerdere laboratoria moesten worden samengevoegd op één plek en er moest een nieuwe gestandaardiseerde werkwijze komen.

Aansluiting meer afdelingen

Met de directe aansluiting van de buizenpost vanaf de centrale bloedafname op de track in het gerobotiseerde laboratorium worden bloedmonsters gegarandeerd en binnen 12 tot 15 seconden automatisch ontladen. Cobbaert stelt dat het uiteindelijke doel is om die afdelingen waar doorlooptijden kritisch zijn - zoals de eerste hulp en de intensive care - ook direct aan te sluiten op het laboratorium. Het LUMC maakte in januari 2018 bekend dat het informatie over het genetisch profiel van bepaalde patiënten automatisch in het voorschrijfsysteem van het ziekenhuis ging zetten. Voortaan komen de gegevens over genen die belangrijk zijn voor medicijngebruik direct in de computersystemen van artsen en apothekers in het ziekenhuis terecht.   Meer weten over zinvolle zorginnovaties én de implementatie daarvan? Honderden zorgprofessionals krijgen tijdens de ICT&health World Conference op 22 juni inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden. Wilt u ook aanwezig zijn? Reserveer dan hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!