Search
Close this search box.
Search

Maasstad verhoogt medicatieveiligheid met MedEye

Om de veiligheid van het toedienen van medicatie nog verder te verhogen heeft het Maasstad Ziekenhuis een innovatief, geautomatiseerd medicatieveiligheidsysteem in gebruik genomen. Met het MedEye-systeem wordt voor de toediening extra gecontroleerd of de medicatie aan de juiste patiënt gegeven wordt. Het ziekenhuis startte vlak voor de corona-uitbraak met een pilot op twee verpleegafdelingen. Tijdens de coronacrisis bewees het medicatieveiligheidsysteem zijn waarde.

Tot de komst van het MedEye-systeem werd de ‘dubbelcheck’ om zeker te weten dat de juiste medicatie aan de juiste patiënt gegeven werd door een tweede verpleegkundige uitgevoerd. Dat is nu verleden tijd. Voordat de medicijnen uitgereikt of toegediend worden voert, als altijd, de verpleegkunde de eerste controle uit. Na die eerste controle wordt de medicatie door MedEye, met behulp van slimme herkenningstechnologie, barcodes en een nauwkeurig regelsysteem aan het bed van de patiënt nogmaals gecontroleerd. Een digitale check om er zeker van te zijn dat de juiste medicijnen, op de juiste tijd, aan de juiste patiënt worden gegeven. En een geautomatiseerd systeem dat bijdraagt aan het verder verhogen van de medicatieveiligheid.

Verbetering medicatieveiligheid

Vlak voor de eerste uitbraak van het coronavirus startte het Maasstad Ziekenhuis op twee verpleegafdelingen een reeds geplande pilot met het digitale, geautomatiseerde, medicatieveiligheidsysteem. Tijdens de coronacrisis werd besloten de pilot voort te zetten. MedEye bleek juist in die periode zijn meerwaarde te bewijzen bij het dubbel controleren en veilig uitdelen van medicijnen. ”Met het systeem is het eenvoudiger om de juiste controles uit te voeren bij ‘high risk’ medicatie, waaronder de parenterale medicatie, zoals infusen en spuiten”, vertelt verpleegkundige Imelda van Houwelingen.

Het nieuwe medicatieveiligheidsysteem ondersteunt verpleegkundigen ook om overzicht te bewaren en gemakkelijk de registratie af te handelen voor alle soorten medicatie. Ook het proces voor het toedienen van zogenoemde ‘high risk’ medicatie wordt dankzij MedEye makkelijker en efficiënter, doordat de verpleegkundige niet meer op een collega hoeft te wachten om de tweede medicatiecontrole uit te voeren.

Steeds meer ziekenhuizen

Het Maasstad is zeker niet het eerste ziekenhuis dat een geautomatiseerd systeem voor het verbeteren van de medicatieveiligheid ziekenhuis breed uitrolt. De afgelopen jaren namen onder andere het Flevoziekenhuis en Nij Smellinghe het MedEye-systeem al in gebruik.

“Dit is een mooie innovatie die de kwaliteit van zorg verbetert en de registratielast van onze verpleegkundigen verlaagt. Daarom zijn wij enthousiast over deze ontwikkeling”, aldus Peter Langenbach, voorzitter raad van bestuur van het Maasstad Ziekenhuis.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?