Maasziekenhuis breidt proef beeldbellen uit

ma 31 december 2018 - 09:05
Beeldbellen-beterdichtbij
Technologie
Nieuws

Het Boxmeerse Maasziekenhuis Pantein breidt in 2019 een proef met beeldbellen via communicatie-app BeterDichtbij uit. De poliklinieken oncologie en cardiologie boden hun patiënten al sinds kort de mogelijkheid om een videogesprek met hun behandelend specialist te houden via BeterDichtbij. Deze app heeft afgelopen november de optie van beeldbellen in samenwerking met KPN ingevoerd.

Eind januari 2019 begint Maasziekenhuis Pantein, voorlopig als proef, met het aanbieden van beeldbellen in de eigen wijkverpleging en thuiszorg in het noordoosten van Brabant. Dat meldt dagblad De Gelderlander. Het Maasziekenhuis liet in oktober 2018 weten dat een aantal poliklinieken ‘sinds enige tijd’ werken met de BeterDichtbij app voor laagdrempelig contact tussen patiënt en zorgverlener. Toen werd ook al aangekondigd dat de optie van beeldbellen onderzocht werd. Het ziekenhuis in Boxmeer stelt het eerste algemene ziekenhuis in Nederland dat nu ook beeldbellen tussen patiënten en hun zorgverleners mogelijk maakt. Andere ziekenhuizen die de BeterDichtbij-app gebruiken, zouden naar verwachting snel volgen. Volgens de website van BeterDichtbij werken 11 ziekenhuizen nu met het communicatieplatform. BeterDichtbij is ontwikkeld door koepelorganisatie SAZ (Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen), maar werd begin dit jaar verzelfstandigd om het zo landelijk beschikbaar te maken. Het platform is ook kandidaat-deelnemer van MedMij.

Beeldbellen logische vervolgstap

De introductie van beeldbellen is volgens het Maasziekenhuis een logisch vervolg op het appen met zorgverleners, dat begin 2018 mogelijk werd. Binnen het ziekenhuis werken de volgende specialisten en poli’s met de BeterDichtbij app: Cardiologie, Chirurgie, Gynaecologie, Kindergeneeskunde, Maag-, darm- en leerziekten (MDL), Mammapoli, Oncologie en de Stomapoli. De komende tijd wordt het aantal poli’s dat met de app werkt, verder uitgebreid. Tot en met november zijn er circa 5.000 berichten verstuurd met simpele vragen over zaken zoals medicijngebruik en afspraken. Bestuursvoorzitter Pauline Terwijn van de Boxmeerse zorgstichting Pantein stelt in De Gelderlander: “Ik ben er trots op dat we met beeldbellen deze nieuwe stap kunnen zetten naar de beste zorg zo dichtbij mogelijk. Iedereen appt tegenwoordig wel. Waarom zouden wij dit dan niet ook verder toepassen. Zo hoef je met je vragen niet te wachten tot je volgende afspraak in het ziekenhuis. Dit scheelt iedereen ook in kostbare tijd.”

Gebruik BeterDichtBij eenvoudig

Volgens Terwijn is installatie en gebruik van de app voor iedereen mogelijk: “Dat is echt niet moeilijk, ook voor oudere mensen niet. Hun kinderen kunnen ze daarbij eventueel helpen. Zo houden we de zorgkosten laag, en besparen we oudere patiënten de rompslomp, het regelen van vervoer bijvoorbeeld, rond elk bezoek aan het ziekenhuis.” De bestuursvoorzitter benadrukt dat het gebruik van de app goed beveiligd is zodat er geen privacy-zorgen hoeven te zijn. Ook stelt ze dat laagdrempelig messaging-contact en nu videogesprekken geen vervanging zijn voor het reguliere contact. “Dit moet gezien worden als een aanvulling, een toevoeging. Patiënten die niet willen, worden niet verplicht hieraan mee te doen."

Beeldbellen via KPN-API

BeterDichtbij maakt beeldbellen sinds november mogelijk via de KPN video call API. Huisartsen, medisch specialisten en andere zorgverleners kunnen zo eenvoudig en veilig beeldbellen met hun eigen patiënten. De eerste artsen en andere zorgverleners zijn gestart met de inzet van beeldbellen, zo liet BeterDichtbij destijds weten. Voor de zorgverlener is het beeldbellen geïntegreerd in het BeterDichtbij webplatform dat gebruikt kan worden vanuit het eigen EPD of HIS. Een computer met een werkende internetverbinding en een webcam zijn voldoende om van de functionaliteit gebruik te kunnen maken. De patiënt wordt zijn of haar telefoon gebeld waar de BeterDichtbij app op staat. Bij het opnemen van de telefoon verschijnt de arts op het smartphonescherm. Zodoende kunnen zorgverleners beeldbellen op elk moment inzetten zonder extra technische handelingen. Beeldbellen is mogelijk voor alle ziekenhuizen en huisartsenpraktijken die deelnemen aan BeterDichtbij.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Wilt u ook weten hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst nu al implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, maar het aantal nog beschikbare plaatsen zijn beperkt. Dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!