Onlangs vond in Máxima MC (MMC) voor het eerst een blaaskankeroperatie plaats door middel van robotchirurgie. Met deze operatie is Máxima MC één van de eerste ziekenhuizen die de Senhance-robot inzet voor operaties bij blaaskanker. Het ziekenhuis wil hiermee de urologische oncologische zorg naar het hoogste niveau tillen.
Blaaskanker is snelgroeiend, vaak agressief en fataal. Als er een spierinvasief kwaadaardig gezwel in de blaas wordt aangetroffen, wordt de blaas en bijbehorende lymfeklieren in zijn geheel verwijderd. In MMC wordt deze ingreep sinds 2008 gedaan middels een kijkoperatie, namelijk de laparoscopische radicale cystectomie.
Het MMC is naar eigen zeggen het enige centrum in Nederland dat de operatiemethode ‘laparoscopische radicale cystectomie’ (LCR) verricht bij een blaasverwijdering. De operatierobot gaat nu ingezet worden bij deze complexe kijkoperatie.
'Minder pijnlijk en belastend'
Opereren met kijkoperatie, en nu met de operatierobot zorgt ervoor dat de patiënt minder bloed verliest, sneller herstelt, met minder complicaties en een veel snellere genezing van de (kleine) wondjes. Hierdoor hoeft de patiënt minder lang in het ziekenhuis te blijven, herstelt hij beduidend sneller en is de ingreep een stuk minder pijnlijk en belastend, aldus het MMC.
Alle zorg rondom de blaaskanker, van diagnostiek tot behandeling, nazorg en palliatieve behandeling is gevestigd in het Máxima Oncologisch Centrum (MOC). Met deze operatie is Máxima MC één van de weinige centra in Nederland die naast de prostaatverwijdering de Senhance-robot inzet voor operaties bij blaaskanker.
MMC: vooroplopen met robotica
Het MMC zette de Senhance-robot vorig jaar in eerste instantie in bij complexe ingrepen als urologische, baarmoeder- en maagdarmoperaties. De robot past binnen de ontwikkeling van robotisering en digitalisering in de zorg, zo stelt het ziekenhuis, zo lichtte het ziekenhuis destijds toe.
In maart van dit jaar stapte het MMC in een samenwerkingsverband met de TU Eindhoven om robotchirurgie verder te ontwikkelen. Sinds oktober vorig jaar heeft het MMC een nieuw operatiecomplex in gebruik genomen, evenals een centrum voor dagbehandeling in gebruik genomen. Van de acht nieuwe hypermoderne operatiekamers is er één speciaal voor robotchirurgie ingericht.
Eerste operatie met robotarm
Tevens werd vorig jaar in het MMC de eerste operatie met een robotarm uitgevoerd. De techniek wordt voornamelijk ingezet bij maagdarm-, lever- en longoperaties, waarbij relatief veel gehecht moet worden. Het instrument wordt als een verlengstuk aan de arm van de chirurg bevestigd. De punt volgt de hand- en de polsbeweging van de chirurg. Hierdoor zijn er minder schouderbewegingen nodig en wordt opereren een stuk minder belastend.