Meander Medisch Centrum opent Innovation Center

do 16 oktober 2014 - 18:13
Opening-Meander-Innovation-Center
Innovatie
Nieuws

Meander Medisch Centrum opent vandaag een innovatiecentrum dat wordt gesponsord door technologieleveranciers Cisco, Citrix, Intel en NetApp. Op termijn zullen nog meer partijen worden aangetrokken als sponsor. Het innovatiecentrum moet een plaats worden waar medewerkers van Meander, en andere ziekenhuizen en gezondheidsinstellingen, demonstraties en informatie kunnen krijgen over hoe nieuwe ICT-technologieën kunnen worden ingezet om de patiëntenzorg nu en in de toekomst te verbeteren.

Vincent van Luling, manager Informatisering & Automatisering in Meander Medisch Centrum: “Sinds december vorig jaar beschikken we over een gloednieuw ziekenhuis, waar we met behulp van Cisco, Citrix, Intel en NetApp een ICT-infrastructuur hebben aangelegd die op de laatste technologie gebaseerd is. Medische teams hebben nu veel sneller toegang tot informatie en zorgdiensten. Ook kunnen we de informatiebeveiliging nu veel beter beheren. Het is voor ons essentieel om op de hoogte te blijven van technologische ontwikkelingen en wat deze voor onze patiënten en voor ons ziekenhuis kunnen betekenen. Maar we vinden het net zo belangrijk om andere gezondheidsinstellingen inzicht te geven in onze ervaringen met ICT en samen met hen en onze partners te bedenken hoe we de technologie van morgen kunnen toepassen in de zorg.”

Rob de Wildt, Directeur Publieke Sector Cisco Nederland:
“In het Meander Innovation Center kunnen we samen met de andere partners de mogelijkheden van een stevig ICT-fundament zien, een fundament dat sneller en eenvoudiger tot innovatieve projecten binnen het ziekenhuis kan leiden. Zo houden we niet alleen Meander zelf op de hoogte van nieuwe technologische ontwikkelingen, maar ook andere zorginstellingen zijn welkom om zich te informeren. Een voorbeeld is dat we samen duidelijk gaan maken wat het Internet of Everything kan betekenen voor een zorgomgeving. Wat we willen bereiken is een ‘call to action’.”

In Het Meander Innovation Center krijgen zorginstellingen een beeld van technologische trends zoals Internet of Everything en big data. Er wordt ook ver vooruit gekeken naar de impact van deze ontwikkelingen op de gezondheidszorg. Daarbij dient de infrastructuur van Meander als voorbeeld van een toekomstvast ICT-fundament. Hierbij verschuift de focus van beheer naar innovaties, ook op hardwaregebied, zoals energiezuinige processors en flash-geheugen. Dit fundament is ontworpen aan de hand van de
Medical Grade Network blauwdruk, met hieraan toegevoegd FlexPod, de door NetApp, Cisco en Citrix gevalideerde geïntegreerde infrastructuur. Cisco, Citrix, Intel en NetApp gaan verder in op concrete innovaties in de gezondheidszorg die met behulp van IT mogelijk zijn. Op dit moment brengen de partners in kaart welke vernieuwende zaken hiervoor in aanmerking komen.

Bovendien gaan de vier partners bestuurders uit de gezondheidszorg helpen om hun organisatiebehoeften te vertalen naar een concrete, toekomstvaste ICT-omgeving. Zij gaan daarbij uit van de prioriteiten van de desbetreffende organisatie, brengen de pijnpunten in kaart en doen een nulmeting van de huidige ICT-infrastructuur. Hiervan wordt een verslag gemaakt en er komen voorstellen (een ‘roadmap’) voor projecten om de doelstellingen met behulp van IT te ondersteunen.

 

Meander Medisch Centrum is gevestigd in Amersfoort. Met een kleine 600 bedden verspreid over vijf locaties is dit een van de grotere regionale ziekenhuizen van Nederland. Het nieuwe ziekenhuis in Amersfoort is sinds eind 2013 in gebruik. Dit moderne gebouw is de nieuwe behuizing van twee oudere ziekenhuizen uit de stad. Bij Meander zijn ruim 3000 mensen werkzaam.