Een huisarts die een patiënt doorverwijst of een specialist die een behandeltraject in het ziekenhuis afrondt; digitale gegevensuitwisseling van huisarts naar zorginstelling en andersom. Voor beide uitwisselingen is nog veel menselijke interactie nodig, omdat huisartspraktijk en ziekenhuis verschillende systemen gebruiken die een ‘eigen taal’ spreken. Met de koppeling tussen de standaarden ICPC en SNOMED is volgens Nictiz Eenheid van Taal in deze informatie-uitwisselingen een stap verder gebracht. Nu voor de uitwisseling van huisarts naar zorginstelling; straks ook vice versa.
Verschillende beroepsgroepen gebruiken verschillende systemen én verschillende codestelsels. Om die goed met elkaar te laten communiceren is een koppeling, ofwel een mapping, essentieel. Voor huisartsen en ziekenhuizen is die koppeling nu beschikbaar voor codes met betrekking tot klachten, symptomen en aandoeningen, aldus Nictiz.
De koppeling zet een door huisarts geregistreerde ICPC-code vrijwel volledig en automatisch over naar een SNOMED-code, die zorginstellingen gebruiken. Dat betekent minder handmatig, dubbel of foutgevoelig werk. Bovendien is er ook minder kans dat informatie verloren gaat of toevoeging van minder relevante informatie (ruis).
Vertaling ICPC
De ICPC (International Classification of Primary Care) is een standaard voor coderen en classificeren van klachten, symptomen en aandoeningen in de huisartspraktijk. Het NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) vertaalt de internationale lijst naar de Nederlandse huisartsenzorg.
SNOMED is hét internationale medische terminologiestelsel van en voor zorgprofessionals. Zorgverleners gebruiken deze begrippen om zorginformatie eenduidig vast te leggen, bijvoorbeeld klachten, symptomen, diagnoses, ingrepen en medische hulpmiddelen. Het Ministerie van VWS is de Nederlandse licentiehouder van SNOMED; Nictiz is de beheerder.
Meest recente release SNOMED
Nictiz heeft eind september 2021 de meeste recente release van SNOMED, het internationale medisch terminologiestelsel van en voor zorgprofessionals, gepubliceerd. Voor het toegankelijk en eenvoudig toepasbaar maken van SNOMED heeft Nictiz de Nationale Terminologieserver gelanceerd, zodat gebruikers aan de slag kunnen. De nieuwe release bevat 5000 nieuwe vertalingen, 1100 nieuwe patiëntvriendelijke termen en 1000 nieuwe medische termen voor eenduidige gegevensuitwisseling.
Het kennisinstituut bereikte op 31 maart 2021 naar eigen zeggen een mijlpaal in het programma ‘Vertalen SNOMED’. 265.000 medische begrippen en synoniemen uit het internationale medisch terminologiestelsel SNOMED waren op dat moment vertaald. Hiermee werd volgens Nictiz een belangrijke stap gezet naar Eenheid van Taal: het principe dat zorgverleners, patiënten en computers uitgaan van dezelfde betekenis van een medisch begrip.
De koppeling SNOMED – ICPC is momenteel verkrijgbaar via de Terminologieserver en MLDS.