Nieuwe IoT-divisie MobileIron mikt ook op beveiligen van IoT in de zorg

vr 24 februari 2017 - 16:19
Nieuws

MobileIron, leverancier van beveiligingsoplossingen voor digitale ondernemingen, richt een divisie op voor het Internet of Things (IoT). De nieuwe divisie concentreert zich op het bouwen van een end-to-end chain of trust die bestaat uit de sensor, app, gateway naar de cloud en het netwerk. MobileIron is van plan om later dit jaar een IoT-product klaar te hebben voor verkoop.

Santhosh Nair is aangetrokken als VP om de IoT-divisie te leiden, zo laat de onderneming weten. MobileIron richt zich onder meer op de gezondheidszorg, aangezien daar volgens de onderneming goed beveiligde connected devices van levensbelang kunnen zijn. Er zijn specifiek voor deze sector al in samenspraak met klanten gebruikerscases ontwikkeld.

Het Internet of Things is het nieuwe onontgonnen terrein van het informatietijdperk, zo stelt de onderneming. Belangrijke bedrijfsprocessen kunnen worden geautomatiseerd door de verzameling van data te digitaliseren om zo inzichten te verkrijgen, die vervolgens vertaald kunnen worden in fysieke acties. De gevolgen van onjuiste informatie of ongewenste acties kunnen kostbaar (verstoring van de supply chain), gevaarlijk (lek in een pijpleiding) of zelfs dodelijk (medische fouten) zijn. Voor IoT zijn schaal en beveiliging van kritiek belang. MobileIron heeft daarom zich ten doel gesteld om een geïntegreerd platform te leveren met een enkel dashboard voor het beveiligen en beheren van IoT-services.

IoT-hype

"Er is een grote hype rond het Internet of Things en in de meeste gevallen is het niet meer dan dat: hype. De vergissing die veel bedrijven begaan met IoT, is dat ze het probleem benaderen vanaf de sensor naar boven", aldus Barry Mainz, President en CEO van MobileIron. "Wij hebben precies het tegenovergestelde gedaan. Het afgelopen jaar hebben we intensief samengewerkt met onze klanten en wereldwijde operationele partners om tot een begrip te komen van de manier waarop klanten IoT willen gebruiken en met welke uitdagingen ze worden geconfronteerd. Hieruit hebben we specifieke gebruikscases gedefinieerd voor de gezondheidszorg, energiesector, maakindustrie en auto-industrie waarmee we onze klanten kunnen helpen. Hiermee boren wij nieuwe marktkansen aan."

Vele bestaande IoT-systemen hebben significante beperkingen omdat ze in hoge mate op maat gemaakt en inflexibel zijn, waardoor ze moeilijk zijn te configureren en het onderhoud gedurende de levenscyclus van het systeem duur uitvalt. Het IoT-platform van MobileIron wordt ontworpen vanuit een op standaarden en open systemen gebaseerde benadering om interoperabiliteit te garanderen. Ook wordt er ingezet op schaalbaar, geautomatiseerd levenscyclusbeheer om het risico van menselijke fouten beperken.

Hacken IoT-devices

Het afgelopen jaar kwam er regelmatig berichtgeving naar buiten dat ziekenhuizen en andere zorginstellingen hun beveiliging niet goed op orde hebben. Met internet verbonden devices kunnen gehackt worden om zo in andere systemen te komen, maar kunnen ook overgenomen worden.  Het Institute for Critical Infrastructure Technology meldde vorig jaar dat het toenemend aantal IoT-toepassingen zoals in de medische wereld aanlokkelijk is voor hackers zolang kwetsbaarheden niet worden aangepakt. Als mogelijk scenario noemt het instituut het toepassen door cybercriminelen van ransomware bij met internet verbonden medische apparatuur.  Veel met internettoegang uitgeruste medische apparaten, zoals pacemakers, insulinepompen en andere medische systemen, hebben een verbinding die misbruikt kan worden om het device met malware te infecteren.

De Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) waarschuwde in januari nog voor pacemakers, defibrillatoren en andere hulpmiddelen vervaardigd door St. Jude Medical, een medisch hulpmiddel bedrijf gevestigd in Minnesota. Deze apparaten waren kwetsbaar voor hackers, waardoor deze toegang kunnen krijgen tot iemands hart. Ook was er eind vorig jaar onderzoek uit België waaruit bleek dat pacemakers relatief eenvoudig te hacken en daarna te manipuleren zijn.