Onderzoek moet webgebaseerde therapie voor suïcidale LHBT-jongeren opleveren

ma 10 juli 2017 - 10:21
Nieuws

Onderzoekers van de basiseenheid Jeugdstudies van de Rijksuniversiteit Groningen gaan de komende jaren samen met onder meer Movisie en 113zelfmoordpreventie onderzoek doen naar een laagdrempelige webgebaseerde therapie, gericht op suïcidale LHBT-jongeren. Reden hiervoor is het bovengemiddeld aantal zelfmoordpogingen in deze groep, gecombineerd met gebrekkige toegang tot effectieve zorg.

Uit studies blijkt volgens de onderzoekers dat Nederlandse lesbische, homo- en biseksuele jeugd drie tot vijfmaal vaker een suïcidepoging doen dan heteroseksuele jongeren; transgender personen zelfs tienmaal zo vaak. Vanwege hun specifieke behoeften, hun identiteitsproblemen en hun minderheidsstatus lijken suïcidale lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender jongeren (LHBT-jongeren) slecht toegang te hebben tot effectieve zorg.

Het onderzoeksteam, onder leiding van Dr. Diana van Bergen ontvangt voor het onderzoek een subsidie van 300.000 euro van ZonMW. De titel van het onderzoeksvoorstel is ‘Preventing suicidality among Dutch Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender (LGBT) youth through a web-based intervention addressing suicidality in relation to sexual and gender identity issues’.

Omgaan met minderheidsstress

De (verwachte) negatieve houding of reacties van anderen wat betreft de de seksuele oriëntatie of gender identiteit zorgt bij een deel van de LHBT-jeugd voor voortdurende stress. Dit gaat gepaard met angst, zichzelf afwijzen, en een laag zelfvertrouwen.

Dit kan leiden tot suïcidaliteit en depressie. Deze stressfactoren, ook wel minderheidsstress genoemd, spelen een belangrijke rol bij het begrip over de verhoogde suïcidaliteit. De onderzoekers verwachten dat de LHBT-jongeren door ondersteuning van een webgebaseerde interventie beter kunnen omgaan met minderheidsstress.

Aparte webportal voor ouders

In het onderzoek is ook aandacht voor de ouders van LHBT-jongeren. Zij kunnen een belangrijke rol spelen bij de omgang met minderheidsstress. De onderzoekers verwachten dat LHBT-jongeren door de therapie zullen profiteren van het vergroten van hun vaardigheden om te communiceren met hun ouders over hun seksuele- en genderproblematiek.

Om ouders van LHBT-jongeren meer bewust te maken van waarschuwingssignalen rond suïcidaliteit bij hun kinderen, ontwikkelt Rijksuniversiteit Groningen een apart ouder web portaal bij een al bestaande website voor LHBT jongeren.

Rijksuniversiteit Groningen ontwikkelt de web gebaseerde interventie in samenwerking met professionals in de gezondheidszorg, LHBT-jongeren, hun ouders en vrijwilligers die met LHBT-jongeren werken. Daarnaast is de interventie gebaseerd op diverse bewezen effectieve online en face-to-face cognitieve gedragstherapie modules voor adolescenten en volwassenen.

Het projectteam bestaat uit: dr. Diana van Bergen, RUG, Jeugdstudies (Hoofdaanvrager), dr. Laura Baams, RUG, Jeugdstudies (Projectleider), dr. Henny Bos, UvA, Pedagogische Wetenschappen (Mede-aanvrager) en prof. dr. Greetje Timmerman, RUG, Jeugdstudies (Mede-aanvrager).

Deelnemende onderzoekspartijen zijn 113zelfmoordpreventie, Movisie, Dr. John Pachankis van Yale University, Dr. Jo Robinson van Orygen, the national center of excellence in youth mental health, Sydney en diverse LHBT organisaties (het COC, Stichting Outway, GayStraight Alliance, Respect2Love, the Hangout, Transgendernetwerk Nederland en Transgendergroep Groningen).