Patiëntenfederatie, Actiz roepen achterban op deelname e-health week 2018

ma 20 november 2017 - 10:48
e-healthweek2018
Innovatie
Nieuws

Net zoals bij de eerste e-healthweek begin 2017 (video), wil brancheorganisatie Actiz de achterban van thuiszorginstellingen activeren om tijdens de tweede e-healthweek in januari 2018 te tonen op welke wijze digitale toepassingen kunnen helpen bij betere of meer efficiënte zorgverlening. Patiëntenfederatie Nederland wil tijdens de e-health week de nadruk leggen op patiëntenpartipatie.

Het ministerie van VWS en ECP organiseren van 20 t/m 26 januari 2018 voor de tweede keer de e-healthweek: een campagne voor het vergroten van kennis en vaardigheden op het gebied van digitale ondersteuning in de zorg. De eerste editie van de door VWS en ECP georganiseerde e-healthweek vond plaats in januari 2017 en was volgens onderzoek een groot succes. ICT&health organiseerde in die week de ICT&health Experience en tijdens de tweede editie van de e-healthweek het ICT&health Conference dat tevens de slotmanifestatie van de e-healthweek 2018 is.

Tonen wat e-health kan

‘Met digitale ondersteuning in de zorg (e-health) krijgen mensen makkelijker toegang tot zorg en meer inzicht in hun gezondheid’,  zo stellen VWS en ECP in een persbericht. ‘Toch weten veel Nederlanders nog niet voldoende wat e-health voor hen kan betekenen.’

Net zoals het afgelopen jaar is de insteek van de e-healthweek 2018 dan ook dat organisaties die actief in de zorg zijn, tonen wat voor impact en voordelen digitale toepassingen kunnen hebben voor verleende zorg en voor een betere regie van patiënten over hun eigen behandeling. Samen met partners willen de organisatoren door heel Nederland zoveel mogelijk mensen met e-health in contact brengen en hen de mogelijkheden laten ervaren.

Patiënt centraal stellen

Patiëntenfederatie Nederland is partner van de e-healthweek 2018 en zet in deze week patiëntenparticipatie in e-health centraal. Patiënten betrekken bij de ontwikkeling van e-health lijkt volgens Directeur van Patiëntenfederatie Nederland Dianda Veldman een open deur. Wie anders dan patiënten zelf kunnen toetsen of e-health aansluit bij hun wensen en behoeften? Toch is patiëntenparticipatie nog niet vanzelfsprekend, meent zij.

“Patiënten zijn goed in staat om vanuit hun patiënt zijn te reflecteren en te adviseren over haalbaarheid en bruikbaarheid van e-healthtoepassingen. En daarnaast is het betrekken van patiëntenorganisaties van onmisbare waarde. Waarom? Omdat patiëntenorganisaties weten wat patiënten willen. En die kennis is onmisbaar om een goed e-health-product te kunnen maken dat deel kan worden van de dagelijkse routine van patiënten.”

Daarnaast hebben patiëntenorganisaties een breed netwerk in het zorgveld. Ze lobbyen in Den Haag, bij zorgverzekeraars of bij zorgaanbieders en spelen daardoor vaak een belangrijke rol bij het vinden van maatschappelijke partners en financiers voor e-health.

Tijdens de ICT&health conferentie op 26 januari waar de implementatie van zorgtechnologie en innovatie centraal staat, laat Patiëntenfederatie Nederland samen met andere patiëntenvertegenwoordigers zien waarom het betrekken van patiëntenorganisaties in dat proces belangrijk is en hoe dat het beste kan.

Actiz: activiteiten aanmelden

Alle partijen die willen laten zien wat e-health is en hoe het werkt zijn volgens thuiszorg brancheorganisatie Actiz uitgenodigd activiteiten aan te melden: (thuis)zorgorganisaties, leveranciers, maatschappelijke initiatieven, onderwijsinstellingen, gemeenten, patiëntenplatforms en ouderenbonden door het hele land.  Dat kan via verschillende activiteiten: van innovatielabs, webinar, open dagen en pop-up stores, tot aan theatervoorstellingen en workshops, alles is mogelijk tijdens de e-healthweek.

Digitale fietstocht, sociale zorgrobots

Bij de eerste editie van de e-health week (video) werden zaken getoond zoals een fietstochtje op een digitale fiets te maken, de inzet van zorgrobots zoals Paro (een sociale robot in de vorm van een kleine zeehond) en Zora (een kleine humanoide robot die voor activering van mensen moet zorgen), een blik in de zorgcentrale of het Medisch Service Center of  beeldbellen met de zusterpost.

Tijdens de eerste editie van de e-healthweek organiseerde 249 partners meer dan 100 activiteiten, voor 14.000 bezoekers door heel Nederland. De eerste editie werd door bezoekers aan de diverse evenementen beoordeeld met een 7,6. 62 procent van de bezoekers gaf aan zich nu meer bewust te zijn van de mogelijkheden die e-health toepassingen bieden. 74 procent stelde zich meer te gaan verdiepen in de mogelijkheden van e-health.

Uit onderzoek van het Nivel en Nictiz bleek dat een vijfde van de Nederlanders had gehoord over de e-healthweek 2017. De mensen die in deze week de ruim 100 evenementen bezochten, waren in het algemeen positief. 62 procent van de bezoekers gaf aan naderhand meer over e-health te weten dan voor het evenement. Driekwart wilde ook meer doen met e-health. In het licht van de uitkomsten concludeerden Nivel en Nictiz dat de e-healthweek had bijgedragen aan het creëren van meer bekendheid over de mogelijkheden van technologie in de zorg.