Prof. dr. Jaap Goudsmit krijgt eredoctoraat geneeskunde VUmc

do 12 mei 2016 - 08:49
Nieuws

De Vrije Universiteit (VU) reikt op 12 oktober 2016, de 50e verjaardag van VUmc, een eredoctoraat in de geneeskunde uit aan arts-microbioloog en basaal wetenschapper prof. dr. Jaap Goudsmit (1951). Hij verwierf internationaal een vooraanstaande positie in de strijd tegen aids en griep. In Amsterdam heeft Goudsmit een belangrijke bijdrage geleverd aan het beleid rond preventie van obesitas en verkent nu onder meer nieuwe gebieden in het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer.

De uitreiking vindt plaats in de Vrije Universiteit, de zusterorganisatie van VUmc. De VU kende sinds 1930 aan 75 personen een eredoctoraat toe, onder wie Martin Luther King jr., Rem Koolhaas en Hendrik Colijn.

Jaap Goudsmit is volgens VUmc een van de meest productieve en meest geciteerde Nederlandse wetenschappers op het gebied van Human Health & Life Sciences-onderzoek en kreeg hiervoor brede internationale erkenning. In 1993 werd hij in het tijdschrift Science genoemd als een van de belangrijkste HIV-onderzoekers van dat moment.

Combinatie onderzoek en bedrijfsleven

Goudsmit combineerde tussen 2002 en 2011 de functie van wetenschappelijk directeur van het beursgenoteerde bedrijf Crucell met het leiden van onderzoek als hoogleraar armoede gerelateerde infectieziekten bij het Academisch Medisch Centrum (AMC), Universiteit van Amsterdam. Thans geeft hij wereldwijd leiding aan het Janssen Prevention Center, onderdeel van Janssen Pharmaceutical Companies van Johnson & Johnson. Zijn onderzoek richt zich de laatste jaren vooral op de ziekte van Alzheimer, die hij voor het eerst bestudeerde als jonge onderzoeker bij het National Institute of Health in de Verenigde Staten. Sinds 2014 is Goudsmit speciaal adviseur van Trevor Mundel, President of Global Health van de Bill & Melinda Gates Foundation.

Voor de Amsterdam Economic Board gaf Goudsmit van 2012 tot 2015 leiding aan het portfolio over gezondheid. Op basis van zijn adviezen werd het Sarphati Instituut opgericht. In 2016 werd hij voorzitter van de Wetenschappelijke en Strategische Adviesraad van het Joep Lange Instituut in Amsterdam.

Ter gelegenheid van de uitreiking van het eredoctoraat aan Jaap Goudsmit, op 12 oktober a.s., verschijnt ook een boekje van zijn hand, getiteld: ‘De Tijd van je Leven, op weg naar het einde nooit meer ziek’.