Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
29 juni 2017
Artikel delen

Sabbatical Lucien Engelen

Lucien Engelen, voorzitter van de Redactieraad van ICT&health, neemt de komende maanden een sabbatical op als directeur van het REshape Center for Health(care) Innovation in Nijmegen. ‘Door een combinatie van fysieke factoren en een drukke periode wil ik het even wat rustiger aan doen. Dat betekent echter niet dat ik stil ga zitten’, aldus Engelen.

Tags

Innovation Partner

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie
Lucien Engelen zal zich in zijn sabbatical vooral toeleggen op het ontwikkelen van nieuwe stappen voor digitale zorg in de gezondheidszorg. ‘Ik maak me zorgen over de impact en snelheid van de digitale transformatie. Dat is wat anders dan digitalisering an sich, dus de ‘app’ en ‘portal’ voorbij. Ik wil me de komende tijd daarop richten. Hoe kunnen we ons daarop beter voorbereiden? Het gaat niet snel genoeg, terwijl de wereld om ons heen niet op ons wacht.’

Implicaties van innovaties

Verder werkt Engelen aan een boek en overweegt hij een (mini) documentaire waarin de implicaties van de digitale transformatie centraal staat. ‘Innovatie heeft implicaties die we nogal eens over het hoofd zien’, zegt Engelen. ‘Wat is er voor nodig, waar gaat het over, wat doet het met de innovators? Maar ook: hoe vecht het systeem terug als een (innovatie) viruskiller, en hoe kun je daar dan weer op reageren? Iedereen heeft het bij innovatie alleen maar over succesverhalen, of over opschalen en over wat niet lukt. Maar WAAROM het niet lukt, en dan de échte redenen, dat negeren we teveel’, aldus Engelen.

“Ik ga nu dingen sorteren en downloaden uit mijn hoofd. Dit opschrijven en daar dan een plan van maken. Wat mij momenteel het meeste bezig houdt, is de enorme snelheid om ons heen, die links/rechts om voor een ontwrichting van het systeem gaat zorgen. Het gaat hier echter niet om taxi’s, reizen of hotelkamer, maar over mensen. Mensen die in de zorg werken en mensen die op hen aangewezen zijn.”

“Ik zie vele verkeerde prikkels vanuit en naar het systeem die de verandering tegen gaan, met een joekel van een Pink Elephant in the room . Ik hoop dat ik die een beetje de juste kant op kan duwen. Maar nu eerst maar eens even dingen goed sorteren en onder elkaar zetten.”

“Innovatie is hard werk in een vaak pervers systeem, waar drogredenen aangevoerd worden als geld, privacy. En het ligt altijd aan ánderen terwijl het feitelijk over cultuur cq houding en gedrag gaat. Ook déze kant van innovatie moet maar eens belicht worden. Wat is er nodig vanuit leadership, hoe zorg je goed voor je innovatoren, die dag in dag uit aan de frontlinie staan en weerstand handelen om zo vooruitgang te maken. Daarin, en in meer, probeer ikorde in te scheppen voor mijzelf, maar wellicht behulpzaam te zijn voor anderen. Daartoe ontspint zich een (radicaal) plan in mijn hoofd, wat ik tastbaar wil gaan maken.”

“In the end gaat het niet om technologie (is wel altijd mijn Trojan horse geweest, en dat is én blijft het), of geld, maar om keuzes (durven) maken. Het huidige systeem zit daarvoor te pervers in elkaar, maar dat systeem gaat nu onder grote druk komen, van buiten naar binnen. Heb er voor gekozen even iets meer op afstand te gaan staan, een paar weken, wellicht een maand of 2 (incl geplande vakantie), mede op basis van mijn eigen persoonlijk gezondheidsgedoe. Om vervolgens de hand weer aan de ploeg te slaan, maar wel op een manier die past in huidig tijdsgewricht. We hebben een burning platform in de zorg maar niemand wil het zien.  Wat ik in deze periode uitwerk, ga ik de komende 10-15 jaar realiseren.”

Lucien Engelen blijft zijn rol als voorzitter van de Redactieraad uitvoeren.

Bekijk ook de boodschap van Lucien.

Tags

Innovation Partner

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen