Onderzoek naar versnelde uitlevering G-Standaard

wo 8 mei 2024 - 12:15
Medicatie
Nieuws

Op verzoek van diverse afnemers van de G-Standaard wil Z-Index een pilot starten om in bepaalde situaties sneller informatie te delen. Bijvoorbeeld bij tekortenbesluiten, bij nieuwe generieke geneesmiddelen en bij een tijdelijk tekort aan een preferent geneesmiddel. Er is een onafhankelijke programmamanager aangesteld om een gedragen plan van aanpak op te stellen.

De G-Standaard is een databank met alle producten die door de apotheek worden afgeleverd. Denk bijvoorbeeld aan geneesmiddelen, medische hulpmiddelen en verbandmiddelen. De G-Standaard is bedoeld voor voorschrijvers, apothekers(assistenten), groothandels, fabrikanten, zorgverzekeraars en de overheid, en ondersteunt een geïntegreerde manier van voorschrijven, afleveren, bestellen, declareren en vergoeden van zorgproducten. Daartoe bevat de databank relevante gegevens over zorgproducten die in Nederland verkrijgbaar zijn bij apotheken en zorginstellingen.

Behoefte aan tussentijdse actuele informatie

Gebruikers van de G-Standaard krijgen maandelijks informatie over wijzigingen in de G-Standaard. In bepaalde situaties willen apotheken, geneesmiddelenleveranciers, patiënten en zorgverzekeraars willen echter tussentijds, dus los van de maandelijkse uitleveringen, over actuelere informatie kunnen beschikken. In overleg met deze partijen wil Z-Index, de organisatie die verantwoordelijk is voor gegevens over prijzen, wet- en regelgeving en logistiek in de G-Standaard, een pilot starten om sneller informatie te delen bij een tekortenbesluit, bij nieuwe generieke geneesmiddelen en bij een tijdelijk tekort aan een preferent geneesmiddel. Op dit moment duurt het bijvoorbeeld drie tot zes weken voordat een importproduct – na een tekortenbesluit – in de G-Standaard staat.

Geneesmiddelentekorten hoger dan ooit

De medicijntekorten lopen al jaren op. In 2023 was het aantal geneesmiddelentekorten in Nederland 2292. Dat is het hoogste aantal tekorten dat Farmanco ooit in een jaar heeft geregistreerd. 8% van de tekorten betreft producten die uit de handel zijn genomen. Dit speelt echter niet alleen in Nederland, maar is wereldwijd een probleem. Volgens cijfers van het CBG uit maart 2024 zijn de belangrijkste oorzaken problemen met de productie, de wereldwijde stijgende vraag naar medicijnen en problemen met de planning en distributie.

Reinier Bax, bestuurder van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) en voorzitter van de Landelijke Openbare Apotheken (LOA), is dan ook positief over deze pilot. “Als dit proces versneld zou worden, verlicht dat het kunst- en vliegwerk dat komt kijken bij het aanbieden van een alternatief voor geneesmiddelen waaraan een tekort is.”

Onderzoek naar versnelde uitlevering

KNMP en Z-Index hebben Huib Kooijman van Finitor Consultancy de opdracht gegeven om een haalbare en uitvoerbare oplossing te ontwikkelen voor versnelde uitleveringen naast de maandelijkse G-Standaard. De oplossing moet ook zoveel mogelijk draagvlak hebben onder de betrokken stakeholders. Voor het uiteindelijk realiseren van de technische oplossingen zijn meerdere partijen nodig, waaronder de softwareleveranciers en overheidsinstanties.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!