Hoe succesvolle innovaties de zorg wereldwijd kunnen verbeteren

8 mei 2024
Innovatie
Nieuws

Over een kleine week gaan de deuren van het MECC in Maastricht open voor de driedaagse ICT&health World Conference. Honderden sprekers en duizenden bezoekers komen bij elkaar om te luisteren naar en kennis uit te wisselen over digitale en andere zorginnovaties. Om van elkaar te leren over succes en falen in de aanpak van de problemen waar de zorg in veel landen voor staat. Onder de sprekers bevinden zich mensen zoals zorgminister Conny Helder, Bianca Buurman (voorzitter V&VN), Diederik Gommers (hoofd IC Erasmus MC) en Alain Labrique (directeur Health & Innovation WHO). In de coverstory van ICT&health 3 gaat Labrique onder meer in op hoe van elkaar leren over succesvolle innovaties de zorg wereldwijd kan verbeteren, vooral voor de grote groepen die deze zorg nu niet of onvoldoende krijgen.

“In 2012 bestond de verbinding tussen WHO en de internationale telecommunicatie uit de E-health Toolkit”, stelt Labrique. “Die toolkit was ontstaan vanuit de behoefte om landen voor te bereiden op een ander soort faciliterende omgeving: één waarin digitale gezondheidszorg een belangrijke pijler zou kunnen zijn. Daartoe moest er worden geïnvesteerd in belangrijke bouwstenen als ‘menselijke vaardigheden’, beleidsomgeving en technische randvoorwaarden. Alles moet in samenhang met elkaar worden ontwikkeld om te voorkomen dat digitale gezondheidszorg zich beperkt tot losstaande technische snufjes en experimenten.”

De laatste vijf jaar karakteriseren zich dan ook tot een omslag van digitaal experimenteren naar digitale transformatie, ziet de WHO-directeur. “Voorwaarde hierbij is dat we maatwerk leveren en successen delen. Dat we met elkaar een wereldwijde consensus bereiken. Initiatieven zoals de ICT&health World Conference geven hier een boost aan.”

Onnodig sterven

De in Bangladesh geboren en getogen Alain Labrique werkte de eerste tien jaar van zijn werkzame leven in zijn geboorteland. Daar werd hij dagelijks geconfronteerd met de schrijnende werkelijkheid dat met name veel vrouwen en kinderen onnodig stierven, simpelweg omdat er niet beschikt kon worden over bijvoorbeeld digitale toepassingen die nota bene wel al bestonden. Hoe Labrique de rest van zijn leven wijdt aan het verbeteren van deze situatie, en waarom hij vindt dat we wereldwijd bereid moeten zijn onze successen te delen, vertelt hij tijdens de conferentie en in ICT&health 3.

“Het is met name van cruciaal belang dat regeringen en financiers investeren in overheidsinstellingen die de benodigde digitale transformatie bewaken, volgen en stimuleren. Want op dit moment zijn er legio landen die werken met een digital health strategie of blauwdruk, maar er is nergens een instantie binnen de overheden benoemd die de regie voert en verantwoordelijkheid draagt over de digitale transformatie.”

Digitale transformatie haalbaar

Op de vraag of digitale transformatie haalbaar voor alle landen in de wereld, antwoordt Labrique: “We zijn bezig met het ontwikkelen van manieren om te wegen en beschrijven in welke mate landen in staat zijn tot de digitale transformatie. We gebruiken hier de tool ‘Digital health monitor’ voor, die de zeven onderdelen van de enabling environment beschrijft en bepaalt waar in de cyclus van digitale volwassenheid een land zich bevindt. Op die manier kunnen we duidelijkheid krijgen over wat er nodig is om de transformatie mogelijk te maken en ook gericht aangeven welke investeringen en digitale oplossingen nodig zijn op welke terreinen. Een soort maatwerk per land dus.”

Lees het hele interview in ICT&health editie nr. 3, die op 14 juni verschijnt. En ontmoet Alain Labrique tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei. Klik hier om u aan te melden.