Sint Maartenskliniek gaat app voor reumapatiënten testen

ma 5 november 2018 - 08:00
Slaap-moe-vrouw-bank-kussen-rood
Onderzoek
Nieuws

De Sint Maartenskliniek Nijmegen in Ubbergen wil vermoeidheidsklachten bij reumapatiënten beter in kaart brengen door deze doelgroep hun klachten via een app op een smartphone te laten bijhouden. De proef wordt in één week gehouden en er kunnen 30 personen aan deelnemen.

Vermoeidheid komt veel voor bij reumatische aandoeningen en kan negatieve gevolgen hebben in het dagelijkse leven. Reumapatiënten omschrijven hun vermoeidheidsklachten vaak als langdurig, wisselend, onvoorspelbaar en overweldigend, schrijft de kliniek in een oproep aan potentiële kandidaten. Deelnemers ontvangen na aanmelding een e-mail met daarin uitleg over hoe zij de app kunnen downloaden op hun smartphone. Vervolgens krijgen zij gedurende zes dagen vier keer per dag een melding op hun telefoon om twee vragen te beantwoorden over hun vermoeidheid. Daarnaast ontvangen deelnemers een vragenlijst over hun persoonlijke kenmerken, zoals geslacht en leeftijd, en een vragenlijst over hun ervaringen met de app. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig en deelnemers kunnen op ieder moment verdere deelname weigeren of zij kunnen zich terugtrekken zonder opgaaf van reden. De verzamelde gegevens worden vertrouwelijk behandeld en worden niet aan derden verstrekt. Uiteindelijk wil de Sint Maartenskliniek met de app ook andere klachten (zoals pijn) bij reumatische aandoeningen in kaart brengen. Met dit onderzoek wil de kliniek de ervaringen van de app-gebruikers inventariseren.

Meer mobiel, meer apps

De Sint Maartenskliniek is al langer bezig met het inbedden van mobiele toepassingen in zorgprocessen. De afdeling Research van de Sint Maartenskliniek ontwikkelde bijvoorbeeld al de ‘dr. Bart app’ om mensen met artrose handvatten te bieden om met hun klachten om te gaan. De app bevat adviezen, oefeningen en informatie, en het onderzoek moet uitwijzen of dit via een app goed kan worden overgebracht. Ook biedt de kliniek jongeren die vanwege  scoliose (vergroeiing van de rug) een bracebehandeling bij Kinderkliniek krijgen informatie via de orthopedie app om hen beter in staat te stellen zich voor te bereiden/informeren over hun behandeling.
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!