Slim beheerssysteem herinnert mensen aan slikken medicatie

25 april 2016
Medisafe_01
Vierdelijn
Nieuws

Het bedrijf Medisafe, met kantoren in de VS en in Israel, heeft een nieuw systeem opde markt gebracht dat er voor zorgt dat mensen hun medicatie op tijd slikken. Dat schrijft de website Medgadget.

Het gaat om de Medisafe iConnect, door de aanbieder zelf omschreven als een smart medicatie beheerssysteem dat bijhoudt wanneer iemand medicatie moet slikken en een herinnering geeft wanneer een gebruiker dit niet op de juiste tijd doet.

Ook bedrijven zoals Philips hebben dergelijke zorg-op-afstand systemen op de markt. In Nederland zouden jaarlijks tot 20.000 mensen opgenomen moeten worden in het ziekenhuis omdat zij niet, niet tijdig of onvoldoende medicatie slikken. Dit levert 85 miljoen euro aan zorgkosten op jaarbasis op, aldus Philips.

Het systeem van Medisafe werkt in combinatie met de via BlueTooth werkende iCap, dat in plaats van de originele dop op flesjes met medicatie geplaatst kan worden, of met de iSort medicatie-organizer, die ook gegevens doorstuurt naar smartphone of tablet via BlueTooth.

De Medisafe iConnect registreert wanneer een gebruiker medicatie pakt en stuurt dat door naar een app die deze gegevens deelt met door de gebruiker aangegeven familieleden of andere verzorgenden en eventueel met de huisarts.

Op basis van de registraties en een door de gebruiker op te zetten medicatieschema geeft de Medisafe-app aan (via bijvoorbeeld de smartphone) wanneer het tijd is om medicatie te nemen en stuurt het een herinnering wanneer blijkt dat iemand niet op tijd medicatie heeft gepakt. Deze informatie kan dan ook weer gedeeld worden, zodat mantelzorgers of huisarts zonodig knnen ingrijpen.