Stap dichterbij zelfstandig lopen met een dwarslaesie

do 16 augustus 2018 - 09:44
March-III-2
Innovatie
Nieuws

Studenten van Project MARCH (TU Delft) hebben deze week een nieuw en verbeterd exoskelet getoond voor mensen met een dwarslaesie, de MARCH lll. Sjaan Quirijns, die sinds 2000 een dwarslaesie heeft, demonstreerde het motorische harnas door het podium op te lopen.

Afgelopen maart werd het MARCH-III ontwerp voor het eerst getoond. Op 14 augustus werd het daadwerkelijke exoskelet in de praktijk onthuld in het Science Centre in Delft. De MARCH lll bevat volgens de ontwikkelaars belangrijke verbeteringen ter bevordering van de dagelijkse bruikbaarheid en comfort. De nieuwe functionaliteiten spelen namelijk nog beter in op de behoefte van de gebruiker. Zo zijn verschillende onderdelen door de gebruiker zelf aan of af te koppelen. Ook zorgen verbeteringen aan het enkelgewricht en software met variabele stapgrootte voor een natuurlijkere en soepelere loopbeweging. Daarnaast geven extra steunpunten rond de heup en middel betere ondersteuning en meer stabiliteit bij het lopen. Een jaar lang werkte het studententeam van Project MARCH aan het nieuwe ontwerp en prototype. Het eerste exoskelet werd op 31 augustus 2017 samen met gebruiker Ruben de Sain gepresenteerd - de MARCH 2. De verbeteringen in het nieuwe exoskelet bieden volgens het MARCH-team niet alleen de mogelijkheid weer te staan en lopen, het bevat ook belangrijke verbeteringen om dit zo gemakkelijke en natuurlijk mogelijk te doen. Dat moet een belangrijke stap vormen op weg naar zelfstandig gebruik voor mensen met een dwarslaesie en daarmee naar een toekomst waarin rolstoelen uit het straatbeeld verdwijnen.

Vrijheden terugwinnen

Het nieuwe exoskelet werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met de zogenaamde piloot, die het harnas bestuurt. Dit jaar is dat Sjaan Quirijns. Zijn vond het geweldig om na 18 jaar weer te kunnen lopen. "Een klein, maar groots voorbeeld van hoe het exoskelet vrijheden en mogelijkheden biedt. Het zorgt ervoor dat dagelijkse mobiliteitsbeperkingen die dwarslaesiepatiënten nu ervaren, in de toekomst een heel stuk worden verkleind. De eerste stappen zijn nu echt gezet!" https://www.youtube.com/watch?v=fd7DyHRDB94

Rolstoel uit het straatbeeld

Bij de totstandkoming van de MARCH lll werd ook nauw samengewerkt met partners in de zorgsector, waaronder (net zoals bij de MARCH II) de Sint Maartenskliniek en DSW Zorgverzekeraar. De combinatie van technische kennis en ontwikkeling door het MARCH team en de kennis en ervaring van de partners maakte het nieuwe, beter aansluitende ontwerp mogelijk.

MARCH-III moet beperkingen opheffen

Chris Oomen, CEO DSW Zorgverzekeraar: “Een exoskelet is er niet om beperkingen te compenseren, maar om ze op te heffen. De ontwikkeling van de MARCH lll is een belangrijke stap op weg naar dit ambitieuze doel. Wanneer in de komende jaren met wetenschappelijk onderzoek wordt aangetoond dat het exoskelet in de praktijk effectief is, zal het in het verzekeringspakket worden opgenomen. En zal daarmee de rolstoel voor de dwarslaesiepatiënt uit het straatbeeld verdwijnen. Project MARCH is een uitstekend voorbeeld van hoe innovatie gezondheidszorg en daarmee de kwaliteit van leven voor de patiënt op een hoger niveau kan brengen”. Remco Hoogendijk van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen voegt daar aan toe: “Technologische hulpmiddelen dragen enorm bij aan de kwaliteit van leven van dwarslaesiepatiënten. Patiënten die deelnamen aan het exoskelettraject, zijn razend enthousiast. Men vindt het fantastisch weer rechtop te staan en staand met anderen om te gaan. De ontwikkeling van het exoskelet staat nog in de kinderschoenen, maar nu al zien we indrukwekkende resultaten. Zodra de techniek op alle praktische zaken een antwoord heeft, kun je de rolstoel echt thuislaten.”

Testen prototypes

September dit jaar doet het MARCH team samen met Quirijns mee aan een Cybathlon, waarin zij met andere internationale exoskelet-teams concurreren. De nieuwste prototypes worden in tijdraces uitgedaagd zo snel mogelijk dagelijkse handelingen zoals opstaan en traplopen succesvol te voltooien. Niet alleen binnen het MARCH-project wordt in Nederland gewerkt aan exoskeletten. Het Nederlandse Symbitron-project meldde eerder deze week hoopvolle resultaten van proeven met uitwendige skeletten voor dwarsleasie-patiënten. Sinds 2013 werkt het Symbitron-team met wetenschappelijk teams uit Zwitserland, Italië, Ijsland en het Verenigd Koninkrijk aan oplossingen voor patiënten met letsel aan de ruggengraat.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe de zorg haar toekomst implementeert? Wilt u deze mede inrichten, er invloed op uitoefenen en/of de relevante innovaties ervaren? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn na registratie gratis maar nu al beperkt beschikbaar! Dus wacht niet en meld u snel aan!