Student, chirurg in opleiding maken 3D-prothese voor Sierra Leone

wo 11 september 2019 - 10:01
Prothese
Technologie
Nieuws

UT-student Technische Geneeskunde Merel van der Stelt en chirurg in opleiding bij het ETZ Lars Brouwers gaan via crowdfunding een 3D-printlab realiseren in het Masanga ziekenhuis in Sierra Leone. Hun doel is om betaalbare protheses in Afrika vervaardigen. Zij doen dit in samenwerking met de opleiding Technische Geneeskunde aan de Universiteit Twente en onder begeleiding van het 3D-lab in het Radboudumc.

Het 3D-Lab gaat goedkope, goede protheses, spalken en braces produceren met behulp van de 3D-printtechniek. Om dit te bekostigen werd een crowdfunding op touw gezet in samenwerking met het Nederlands Albert Schweitzer Fonds.

Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF) benoemde Lars Brouwers en Merel van der Stelt tot NASF Gezondheidspioniers en helpt hen hun droom te verwezenlijken. Een NASF Gezondheidspionier is iemand die nieuwe wegen en terreinen van gezondheidszorg ontsluit in Afrika, in de voetsporen van Albert Schweitzer.

Het minimaal benodigde bedrag van 6.000 euro moet vóór 9 oktober 2019 zijn gehaald.  

Op weg naar zelfstandig lab

Van Der Stelt en Brouwers ontwikkelden aan de hand van de modernste 3D-printtechnieken een prothese voor Mariatsu, een jonge Sierra Leonese vrouw van begin dertig die haar arm verloor tijdens de burgeroorlog in 2002. Als gevolg van haar letsel ondervond zij discriminatie en leefde zij in armoede. Met de nieuwe prothese telt ze nu weer mee in de maatschappij.

In het 3D-lab moeten uiteindelijk meerdere printers komen te staan die binnen acht uur op maat gemaakte arm- en beenprotheses, spalken en braces fabriceren. Nu wordt een ingewikkelde casus vaak nog via telefoon of mail voorgelegd aan 3D-specialisten in het Radboudumc. In later stadiu moet het lab zelfstandig draaien et lokaal opgeleid zorgpersoneel en ICT'ers, schrijft het AD.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=18&v=zM_J2oB3pu4

“We zijn zeer gemotiveerd om dit project verder vorm te geven en kunnen niet wachten tot we aan de slag gaan. Zo krijgen patiënten in lage inkomenslanden met weinig middelen betere kansen op een goede toekomst en voorkomen we dat ze in moeilijke omstandigheden moeten leven of zelfs worden uitgesloten door hun handicap", zegt Merel van der Stelt.
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!