Gemeente Best en zorgorganisatie BrabantZorg hebben als eerste in Nederland succesvol berichten uitgewisseld via het Gemeentelijk Gegevensknooppunt (GGK) en VECOZO.
Pilot met BrabantZorg en gemeente succesvolAls pilotgemeente deed Best mee aan de integrale ketentest van dit knooppunt. De eerste iWmo-berichten zijn verstuurd richting Wmo-zorgaanbieders. Het aantal zorgaanbieders wordt de komende periode langzaamaan uitgebreid. Softwareleveranciers PinkRoccade Local Government en PinkRoccade Healthcare, beiden onderdeel van Total Specific Solutions, zorgden in samenwerking met de gemeente en de zorgorganisatie voor de koppelingen en het berichtenverkeer.
Doorlopende monitoring en bijsturing
Het berichtenverkeer wordt op de lopende productieomgeving getest. Dit moet daarom direct goed worden gemonitord en bij inconsistenties moet meteen worden bijgestuurd. 'Deze maand zullen de eerste declaratieberichten door zorgaanbieders worden verstuurd in de productieomgeving. Ook dit moet goed worden gemonitord', aldus Jaco Kooijman, medewerker informatievoorziening Sociale Zaken bij de gemeente Best.
Innige samenwerking leverancier en zorgaanbieder
Zonder intensieve samenwerking met de softwareleverancier was het niet haalbaar om het berichtenverkeer via het GGK te laten verlopen. Wim Verburg van PinkRoccade Local Government: 'De kennis en kunde rondom berichtenstandaarden en hoe de gegevens georganiseerd zijn in de database is een proces waaraan de gemeente en wij als softwareleverancier samen hard hebben gewerkt. Als dat resulteert in succesvol berichtenverkeer, dan is daarmee al het harde werk beloond. De zorgaanbieder heeft ook een belangrijke rol in het proces. Zij moeten ook aangeven of de aangeleverde toewijzingsberichten juist zijn zodat direct kan worden bijgestuurd als er iets niet klopt.'
Best practices
Deze pilot is geslaagd omdat binnen de standaard afspraken zijn gemaakt die verder gaan dan alleen het format van het berichtenverkeer. De huidige standaarden kennen immers nog veel vrijheid. Doordat inhoudelijke samenwerkingsafspraken zijn gemaakt met zowel de zorgaanbieder als de gemeente, is het gelukt om de pilot werkend te krijgen. Op basis van deze ervaring is een werkend best practise ontwikkeld die ook andere gemeenten en zorgaanbieders kan helpen met hun berichtenverkeer.
Het GGK nog niet geschikt voor al het berichtenverkeer rondom zorg
Het Gemeentelijk Gegevensknooppunt is nog niet dé oplossing voor het versturen van alle berichten rondom de zorg. Het knooppunt ondersteunt alleen de toewijzings- en declaratieberichten voor Wmo en Jeugdwet. Overige berichten zullen op een andere manier moeten worden uitgewisseld met zorgaanbieders. Het is uiteindelijk de bedoeling dat alle berichten via het GGK gaan lopen. Daarnaast zijn nog niet alle zorgaanbieders op het internetportaal voor VEilige COmmunicatie in de ZOrg (VECOZO) aangesloten. Door de uitbreiding van taken van de gemeenten in het sociaal domein hebben gemeenten zorg ingekocht bij nieuwe zorgaanbieders.
Kooijman: 'Dit betekent dat je als gemeente een inspanning levert om het knooppunt te gaan gebruiken maar dat je ook alternatieve routes moet onderhouden voor de gegevensuitwisseling met zorgaanbieders.'