Videogame helpt kinderen met SPD

di 19 september 2017 - 10:04
Nieuws

Een nieuwe videogame die de hersens traint kan kinderen helpen beter om te gaan met de verschijnselen als gevolg van SPD. Dat blijkt uit een studie van het bedrijf NeuroPlus, dat oplossingen ontwikkeld voor de verbetering van de concentratie bij kinderen met SPD.

Tijdens de studie, die werd gehouden onder 60 kinderen in de leeftijd van 8 tot 13 jaar, krijgen de deelnemers een draagbare EEG-meetsysteem om de hersenactiviteit te meten en sensoren voor het monitoren van bewegingen en de spierspanning. In praktijk werkt het zo dat wanneer de speler in de game bijvoorbeeld een draak berijdt, deze langzamer gaat wanneer de aandacht van de speler verslapt en juist sneller gaat wanneer de aandacht van de speler toeneemt. Tevens biedt de game features om kinderen beter in staat te stellen controle over hun impulsen te behouden.

De deelnemende kinderen werden opgedeeld in twee groepen: één groep ontving reguliere zorg terwijl de andere groep met de oplossing van NeuroPlus aan de slag ging en drie keer per week een half uur een game speelde. Uit de evaluatie bleek dat de gamers betere resultaten boekten ten aanzien van de verbetering van hun aandacht en impulscontrole dan de groep die werkte met het Quotient ADHD System. Dit is een door de Amerikaanse gezondheidsorganisatie FDA goedgekeurde methode waarmee ADHD-symptomen kunnen worden geïdentificeerd.

Enkele maanden eerder kwam de University of California al met een studie (engels) naar buiten die de impact van videogames op de hersens van kinderen bekeek. Uit de resultaten van deze studie bleek dat kinderen baat hadden bij videogames in het geval van cognitieve uitdagingen. De wetenschappers werkten samen met Akili Interactive, ontwikkelaar van app-gebaseerde games voor neurocognitieve beoordeling en therapieën. Eén van de oplossingen van Akili is Project Evo, een game om de aandacht en focus van de speler te verbeteren. De eerste versie werd ontwikkeld in 2014 waarna nog enkele nieuwe releases volgden.

Groen licht FDA geen prioriteit

De oplossing van NeuroPlus heeft nog geen goedkeuring van de FDA, maar volgens de oprichters van het bedrijf heeft dat vooralsnog geen prioriteit. Volgens CEO Jake Stauch is de game niet alleen bedoeld voor kinderen met SPD of ADHD, maar kan in principe iedereen zijn concentratie en aandacht er mee vergroten. In de toekomst zullen nog meer studies worden uitgevoerd door NeuroPlus.

NeuroPlus biedt een Individual Plan voor 30 dollar per maand en een Family Plan voor 50 dollar per maand. Beide abonnementen zijn inclusief volledige toegang tot het NeuroPlus-programma en alle gaming features, een online dashboard om prestaties en ontwikkelingen in te zien, onbeperkte customer support en een garantie op geld terug tot 60 dagen na aankoop.

NeuroPlus is beschikbaar voor iPhone, iPad en Android-apparaten. Volgens het bedrijf zijn verbeteringen doorgaans zichtbaar na vier weken op basis van de voorgeschreven speeltijd. NeuroPlus onderstreept tevens geen erkende behandelmethode voor SPD te bieden en ook geen diagnoses te stellen.

Boete voor verkeerde claim

Twee jaar geleden legde de Amerikaanse financiële toezichthouder FTC nog een boete op aan een app-ontwikkelaar die claimde dat zijn game onder meer het geheugen, het gedrag en de schoolprestaties van kinderen permanent kon verbeteren. Dit zou ook gelden voor kinderen met ADHD en het bedrijf achter de app onderbouwde zijn claims met studies die volgens de FTC niet bestonden.

Meer informatie over SPD (engels)