Search
Close this search box.
Search

Z-CERT, Jeugdzorg NL willen jeugdhulpinstanties helpen tegen malware

Brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland en Z-CERT willen jeugdhulporganisaties weerbaarder maken tegen cyberdreigingen zoals ransomware en phishing. Dat maakte Z-Cert afgelopen week bekend. Reden voor de samenwerking is de toenemende digitale hulpverlening door jeugdzorginstellingen. Dit maakt hen kwetsbaarder voor malware-aanvallen.

Jeugdhulporganisaties hebben het afgelopen jaar volgens Z-CERT een grote stap gezet in het verder digitaliseren van de hulpverlening. Steeds meer jeugdzorg-behandelingen vinden online plaats. Vooral tijdens de coronapandemie hebben de inzet van e-health toepassingen en digitale of hybride vormen van behandeling zich versneld ontwikkeld. Ook aan de achterzijde wordt gedigitaliseerd, bijvoorbeeld het gebruik van business intelligence platforms.

Verdergaande digitalisering jeugdzorg

De verdergaande digitalisering is voor Jeugdzorg Nederland aanleiding om samen met Z-CERT jeugdhulporganisaties weerbaarder te maken tegen cyberdreigingen. Sinds 2022 heeft de organisatie zijn dienstverlening uitgebreid naar de segmenten GGD en de jeugdzorg.

Directeur Wim Hafkamp van Z-CERT stelt tevreden te zijn met de aansluiting van leden van Jeugdzorg Nederland. “We hebben gezien dat actuele cyberdreigingen zoals ransomware (gijzelsoftware) zich niet beperken tot de grote organisaties in de zorgsector. Alle zorgorganisaties, groot en klein, cure en care, kunnen te maken krijgen met cybercriminaliteit. Z-CERT geeft adviezen om incidenten te voorkomen en te detecteren en organisaties daarmee digitaal weerbaarder te maken.”

Informatie delen

Het is volgens Hafkamp belangrijk om binnen de zorgsector informatie rondom systeembeheer en cybersecurity met elkaar te delen. Als hackers hun pijlers richten op zorgapplicaties of veelgebruikte besturingssystemen in de zorg, brengt Z-CERT alle betrokken instellingen op de hoogte.

“Als branchevereniging willen wij de jeugdsector graag ondersteunen op het gebied van informatiebeveiliging”, zegt Robert van Someren, ICT/IV-Directeur van Jeugdzorg Nederland. “Een van de onderdelen van ons programma informatiebeveiliging is de samenwerking met Z-CERT. Wij zijn blij dat wij hiermee onze leden de mogelijkheid kunnen bieden om aan te sluiten op de dienstverlening van Z-CERT waarmee de zorg digitaal veiliger wordt gemaakt.”

Informatiebeveiliging jeugdzorg

In april 2019 kwam informatiebeveiliging bij jeugdzorginstellingen op de politieke agenda na datalekken bij de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) en Samen Veilig Midden Nederland (SVMN). Bij SKJ werd een testwebsite met niet geanonimiseerde uitspraken in tuchtzaken per ongeluk online gezet. Bij SVMN kwamen cliëntgegevens op straat te liggen als gevolg van onder meer een datalek in een crisistool van Veilig Thuis Utrecht.

Toenmalig minister Bruins van Medische Zorg & Sport beloofde destijds op basis van een onderzoek van toezichthouder IGJ te komen met voorstellen voor verbetering van de informatiebeveiliging in de jeugdzorg. Een verplichte aansluiting bij Z-CERT was toen nog niet aan de orde, omdat de hulpvraag van de sector op dat moment nog niet aansloot op de dienstverlening van Z-CERT.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
Volg jij ons al?