Zorginstituut komt met nieuwe subsidieregeling innovatie

vr 20 juli 2018 - 10:52
innovatie-VR
Innovatie
Nieuws

In 2019 wordt de regeling voor 'voorwaardelijke toelating tot het basispakket' vervangen door de Subsidieregeling Veelbelovende Zorg. Dat laat Zorginstituut Nederland weten. Het doel is om veelbelovende behandelingen, medische technologie, hulpmiddelen en geneesmiddelen nog sneller beschikbaar te stellen aan patiënten. Het Zorginstituut bereidt zich de komende maanden voor op de uitvoering van de nieuwe subsidieregeling.

Met jaarlijks 105 miljoen euro krijgen ontwikkelaars van nieuwe zorgideeën met de subsidieregeling financiële hulp bij het opzetten en uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Voordat een nieuwe vorm van zorg vergoed kan worden vanuit het basispakket, is namelijk bewijs nodig dat deze innovatie ook tenminste net zo effectief is als gebruikelijke behandelingen. Dat type onderzoek is echter vaak kostbaar, vergt veel expertise en duurt meerdere jaren.

Makkelijker onderzoek opzetten

Met het geld dat hiervoor nu beschikbaar komt, kunnen ontwikkelaars, ziekenhuizen en onderzoekers dit onderzoek gemakkelijker opzetten. Na afloop van het onderzoekstraject volgt een beoordeling van het Zorginstituut om vast te stellen of de betreffende zorg het basispakket in kan stromen. De instantie bepaalt onder meer welke zorg voor vergoeding in aanmerking komt. Tijdens de ICT&health World Conference 22 juni in Den Haag vertelde Hans Ossebaard, adviseur Innovatie & eHealth van het instituut, hoe bepaald wordt wanneer e-health zinnige zorg is die voor opname in het basispakket in aanmerking komt.

Knelpunten huidige regeling

De belangrijkste knelpunten van de huidige regeling voor voorwaardelijke toelating zijn de complexiteit van de procedure en de forse doorlooptijd. Met de nieuwe subsidieregeling moet de doorlooptijd van de voorbereidingsprocedure verkort en vereenvoudigd worden en is er twee keer per jaar de mogelijkheid tot indienen. Door deze veranderingen kan potentieel veelbelovende nieuwe zorg sneller bij de patiënt terecht komen, verwacht het Zorginstituut. Sinds 1 januari 2012 kan de minister besluiten om zorg, die nog niet bewezen effectief is, toch tijdelijk toe te laten tot het basispakket. Daaraan wordt de voorwaarde verbonden dat in de periode van tijdelijke toelating door onderzoekers gegevens worden verzameld over de effectiviteit en kosteneffectiviteit van de zorg. Aan de hand van deze gegevens stelt het Zorginstituut in de laatste 6 maanden van de periode van voorwaardelijke toelating vast of de zorg definitief onderdeel kan zijn van het basispakket.

Fonds innovatie ook voor geneesmiddelen en evaluatie

In mei maakte VWS bekend dat het met een innovatiefonds van 105 miljoen euro kwam. Behalve aan de subsidieregeling voor behandelingen en medische technologie werkt minister Bruins ook aan een vergelijkbare regeling voor geneesmiddelen. Vanwege onder andere de verschillen in geldende regelgeving voor geneesmiddelen wordt hiervoor een aparte regeling in het leven geroepen, die vermoedelijk voor het einde van 2018 gepresenteerd wordt. Datzelfde geldt voor een regeling die bedoeld is om bestaande zorgvormen te evalueren en te kijken of ze echt zo goed werken als we denken. Het Zorginstituut bereidt zich de komende maanden voor op de uitvoering van de nieuwe subsidieregeling. Er lopen nu nog trajecten voor voorwaardelijke toelating die de afgelopen jaren zijn gestart. Ook in 2018 starten er mogelijk nog nieuwe trajecten. Voor deze lopende trajecten blijft de oude regeling van kracht.