Search
Close this search box.
Search

ICT&health Conference: Implementatie en opschalen van e-health

In zijn openingsspeech liet secretaris-generaal VWS Erik Gerritsen er geen twijfel over bestaan. Implementatie en opschalen zijn de kernwoorden van de tweede landelijke e-healthweek, op vrijdag 26 januari afgesloten tijdens de ICT&health conferentie in Utrecht. “Het gaat nu vooral om het toepassen van e-health op alle plekken waar het nog niet gebeurt.”

Erik Gerritsen is een van de belangrijkste aanjagers van e-health in Nederland. Immer energiek en uitdagend. Volop gebruik makend van social media. Dat hij enthousiast vlogt, liet hij ook in Utrecht zien. “De onderstroom begint bovenstroom te worden. Een paar jaar geleden was het vooral zaak om e-health op de agenda’s te krijgen. Nu is er de slag naar praktijk: vertel verhalen, telkens weer, over toepassingen in praktijk. Artsen, verplegers, mantelzorgers, patiënten die vertellen hoe technologie hen ondersteunt. De e-healthweek is niet langer alleen een platform om bewustzijn te creëren, maar ook om doorbraken te vieren, te tonen welke successen er zijn. Vorig jaar waren 177 activiteiten, nu 255. Het bruist, er is enthousiasme, goede business modellen, maar de uitdaging is: hoe kunnen we deze initiatieven groter maken?”

E-health moet ook normaal worden voor zorgverleners. De e-health monitor laat zien dat daar nog wel actie op moet komen. “E-health als integraal onderdeel van zorg moet meegenomen worden als integraal onderdeel in medische opleidingen.”

Urgentie

Gerritsen ziet een duidelijke urgentie. “Als we niets doen gaat in 2040 zo’n 40 procent van ons salaris naar zorg”. Een op de zeven mensen is al actief in of met zorg en als er niets veranderd, worden dat er straks een op de vier. “Technologie moet kwaliteit van leven verbeteren, maar ook zorg betaalbaar houden.” Vanuit een aantal organisaties, waaronder de Patiëntenfederatie en Ikone, kreeg Gerritsen ook een document overhandigd met daarin een reeks aanbevelingen om de vertaalslag naar de praktijk meer kans op succes te bieden. Een belangrijke aanbeveling volgens Veronique Nas, die het document overhandigde, was om ook patiënten mee te nemen in de ontwikkeling van digitale toepassingen die juist niet zoveel met e-health hebben.

Zorgtoezichthouders in de zaal

Uniek tijdens de ICT&health Conference waren de sessies van de Zorgautoriteiten. In het Beatrix Theater geeft Laura Ghirlanda van Autoriteit Persoonsgegevens (AP) aan dat er extra aandacht is voor privacy. Juist omdat medische gegevens erg persoonsgevoelig zijn. Bernard Creuzburg  van NZA vertelt dat het gaat het om de kwaliteit van zorg voor de patiënt, digitale technologie is ondersteunend. NZA Bepaalt of geleverde digitale zorg declarabel is door gebruikende zorginstelling. Voor het Zorginstituut is het van belang of een product of dienst ook echt werkt, bv juiste diagnostiek. Terwijl de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd kijkt naar de kwaliteit en veiligheid van een specifieke product of dienst. Is dat gecertificeerd? Heeft de zorginstelling goed nagedacht over toepassing en effect op zorgafnemer? Volgens Ghirlanda mag er best veel van privacyregulering, maar niet altijd op manier die als eerste in je opkomt. Als voorbeeld noemt zij dat ontboezemingen door een patiënt/cliënt aan zorgrobot Fee niet mogen worden opgeslagen.

Voor digitale toepassingen is privacy by design in GDPR heel belangrijk: vooraf nadenken over goede bescherming privacy in allereerste ontwerp en niet als sluitstuk. ‘Het is vervelend als je een door alle toezichthouders goedgekeurd product of dienst hebt en wij moeten het dan afkeuren omdat er niet goed integraal over privacy bescherming nagedacht is.’

  1. Meer dan 900 bezoekers vinden hun weg naar het Beatrix Theater in Utrecht
  2. Pink Socks
  3. Wil Konings (pro beter, patiënt), Inge Schaap (Zorgverzekeraar Menzis) Cindy Hobert (Ozo verbindzorg), Joan Briels (wethouder Laarbeek) zorgden voor een afsluitend debat
  4. Volle bak tijdens de presentatie van Deloitte
  5. Marlies Pomp vindt de zorgsector één van de lastigste sectoren als het gaat om het initiëren van blockchain projecten

5. De side sessies in de kleine zalen, met presentaties van onder meer  Gartner, werden goed bezocht
6. Maarten Steinbuch presenteert zijn robot dinosaurus in de wandelgangen
7. Virtual Reality voor demente bejaarden was ook tijdens de ICT&health Conference een hit.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Innovation Partner
Door
Lees ook
medicatie
Onderzoek naar medicijndispensers in intramurale setting
AI
Nieuwe CT 5300 van kop tot teen uitgerust met AI
arbeidsgerelateerde zorg
Programma ‘Innovatieve Arbozorg’ voor betere arbeidsgerelateerde zorg
zorgontwikkelingen nieuws
Groene zorg, praten over zorgontwikkelingen en bestuurswisselingen
digitalisering
NVZ wil meer focus op preventie en digitalisering
dementie
Project Leefcirkels XL opent deuren voor cliënten in zorgcentra
gegevensuitwisseling
VWS start met nieuwe fase voor PGO's
verpleeghuizen
KIK-V systematiek wordt uitgerold bij alle verpleeghuizen
neurostimulator
Langer pijnvrij met de nieuwste neurostimulator
Met de ingebruikname van twee hypermoderne, hybride operatiekamers in het UMCG is een eerste stap gezet naar een nieuw Operatiecentrum in het UMCG.
Eerste fase Operatiecentrum UMCG is gereed
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.