Search
Close this search box.
Search

Naar anders werken in de zorg

De inzet van mensgerichte technologie (e-health in de zorg) kan de kwaliteit van zorg verbeteren en de druk op personeel verkleinen. Om die beweging te stimuleren werd van 21 tot en met 26 januari 2019 de derde e-healthweek georganiseerd. In de week stonden opschaling (van goed idee naar algemeen gebruik) en digitale vaardigheden (welke kennis en vaardigheden zijn nodig om technologie daadwerkelijk toe te passen) centraal.

Door het hele land werden ruim 270 activiteiten georganiseerd die aan deze doelen bijdragen. Zorg- en onderwijsinstellingen, gemeentes, zorgverzekeraars, leveranciers en patiëntenverenigingen vonden originele manieren om te laten zien wat er mogelijk is met zorg en technologie. Ze zijn allemaal nog te zien onder activiteiten op www.ehealthweek.net.

Opschaling

Wat opviel, is dat vernieuwing niet langer alleen bij de innovatie-afdeling ligt. Steeds meer mensen zien in dat brede toepassing van e-health van wezenlijk belang is voor de organisatie, de mensen die er werken en de mensen die zorg nodig hebben en die gezond willen blijven. En dat is  van essentieel belang voor opschaling. 

Gemeenten

Een goed voorbeeld van een gemeentelijk initiatief voor opschaling kwam uit de gemeente Dalfsen. Zij organiseerden een bijeenkomst over de opschaling van de uitprobeerdienst. Via deze dienst kunnen inwoners op allerlei plekken binnen de gemeente aangeven of zij behoefte hebben aan digitale zorg. De gemeente zorgt dat digitale zorg kan worden uitgeprobeerd en adviseert als het bevalt, hoe het kan worden aangeschaft. Met de oprichting van UP, Uitprobeerdienst Platform, tijdens de e-healthweek is opschaling van dit concept door meerdere gemeenten in gang gezet. 

Ook goed in het kader van opschaling waren de voorrondes van de zorginnovatieprijs. Op zeven plekken in het land werden de regionale voorrondes gehouden. In Rotterdam gebeurde dat tijdens het inmiddels vermaarde zorginnovatieontbijt. Op 14 maart wordt tijdens het HealthValley-event de winnaar bekend gemaakt.

Zorginstellingen

Het HagaZiekenhuis zette een record door elke dag van de week sessies te organiseren, in totaal 30 (als we die apart hadden meegeteld, was de teller boven 300 activiteiten uitgekomen): van apotheek, tot orthopeed, van hartafdeling tot logistiek. Als er een prijs zou zijn van superpartner van de e-healthweek zou die naar organisator Irene Reiziger gaan.

Onderwijs

Ook in onderwijsland gebeurde er veel: MBO, HBO, Universiteit. Spectaculair is dat ik in maart van vorig jaar een telefoontje kreeg van Catharine Bolman van de Open Universiteit, met de vraag wanneer de e-healthweek van 2019 zou zijn, ze wilde haar oratie graag in die week plannen. Op vrijdag 25 januari werd zij hoogleraar op het gebruik van e-healthtoepassingen bij kwetsbare groepen. Op het Summa College, een grote MBO-instelling in Eindhoven lieten de leerlingen een slimme zorgkamer zien, inclusief de controlekamer waar ze leren wat ze moeten doen als er hulp nodig is. 

Opschalingsondersteuning

Enkele partijen hebben van innovatie en opschaling hun beroep gemaakt, zoals bureau Wisselstroom, Be Bright en Vitavalley. Door hen werden in samenwerking met en voor zorgorganisaties masterclasses en kennissessies gegeven die ingingen op het HOE van innoveren. Hoe kun je ondersteunen dat een organisatie kan kantelen naar een andere manier van werken, 

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.