Search
Close this search box.
Search

SAM helpt mensen met autisme omgaan met stress

Meer regie over hun stress: dat is wat cliënten van Emerhese Flevoland, autisme expertise centrum van GGz Centraal, graag willen. De app SAM, die onderzoeksinstituut TNO samen met hen en hun behandelaars heeft ontwikkeld, moet hierbij helpen. Deze prototype-app ondersteunt de cliënten bij tijdige stressherkenning en geeft persoonlijke tips om de stress verminderen. Zo loopt stress minder hoog op en houdt minder lang aan.

Met de bus naar je werk gaan, een buurman tegenkomen tijdens het uitlaten van je hond, een lunchafspraak die door een vriendin wordt verplaatst, boodschappen doen, een onverwachtse vrije middag, een familiefeestje. Het zijn gewone situaties uit het dagelijks leven. Situaties die mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) veel en langdurig stress kunnen bezorgen.

Mensen met ASS verwerken zintuiglijke informatie op een andere manier, wat leidt tot bepaalde gedragskenmerken1. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat zij moeite hebben met sociale interacties, beperkte interesses hebben en repetitief gedrag vertonen. Een andere prikkelverwerking hangt ook samen met hoe mensen met ASS stress ervaren en hoe zij daarmee omgaan. Mensen met ASS ervaren veel vaker stress en het kost ze meer moeite om stress te verminderen1, 2.

Vanwege de grote invloed die dit heeft op het dagelijks functioneren van hun cliënten, is stress een belangrijk gespreksonderwerp voor de behandelaars van Emerhese Flevoland, autisme expertise centrum van GGz Centraal. Cliënten zeggen behoefte te hebben aan ondersteuning bij het (eerder) leren herkennen van stress. En ook bij het omgaan met stress. Die ondersteuning willen ze ‘real-life’ en ‘real-time’; op zondagmiddag thuis, op woensdagochtend op het werk of op vrijdagavond in de stad.

Meer inzicht in stressfactoren
Voor behandelaars is het lastig om in behandelgesprekken goed zicht te krijgen op het verloop van stress en oorzaken van stress. Welke momenten of situaties in de voorgaande twee weken (steeds) stressvol waren en wat er toen aan de hand was, is voor cliënten lastig te reproduceren. Meer inzicht in persoonlijke patronen van stressopbouw en -afbouw kan cliënten en behandelaars in hun gesprekken helpen een meer op maat gemaakt plan te formuleren, deze te volgen en zo nodig bij te stellen.
TNO heeft met die behoeften en wensen voor ogen samen met 15 cliënten van Emerhese Flevoland, hun naasten en hun behandelaars de prototype-app Stress Autism Mate (SAM) ontwikkeld. SAM meet vier keer per dag het stressniveau van de cliënt en geeft na elke meting direct een terugkoppeling aan de cliënt. Bij een verhoogd stressniveau geeft SAM persoonlijke en algemene tips aan de cliënt om de stress te verlagen. Bovendien maakt SAM individuele patronen zichtbaar, zoals stressvolle momenten op een dag of stressvolle dagen en de beleving van activiteiten.

Voor het meten van stress gebruikt SAM Ecological Momentary Assessment (EMA)3. Dit is een gestructureerde dagboekmethodiek waarbij je gedurende (een) bepaalde periode(s) op één of meerdere momenten per dag via korte vragenlijsten meet hoe iemand zich voelt, wat iemand denkt, hoe iemand zich gedraagt en in welke situatie iemand zich bevindt. Dit meten gebeurt in het dagelijkse leven en dus niet in een gecontroleerde setting.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
AI
AI in de diagnostiek van kinderen met een ontwikkelingsachterstand
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.