Hoe ziet de toekomstige uitwisseling van zorginformatie in Europa er uit en hoe zou die er uit móéten zien? In de in mei 2022 gepubliceerde paper Europa, Hoe dan? geeft Nictiz antwoord op deze vragen. Aan de hand van zes hoofdthema’s geeft de organisatie haar visie op wat de ontwikkelingen op het gebied van internationale digitale informatie-uitwisseling in de zorg (kunnen) betekenen voor Nederland.
In 2021 publiceerde Nictiz het rapport ‘Waarom Europa?’. In navolging daarvan staat in de rubriek ‘Daarom Europa!’ in deze en komende edities van ICT&health een van de Europese projecten centraal. In deze editie: beschikbaarheid en hergebruik van zorgdata in Europa.
Rapport Waarom Europa
Europa, hoe dan? is een vervolg op de paper Waarom Europa? van maart 2021. Daarin ging Nictiz vooral in op de vraag waarom Nederland samenwerkt met andere landen in Europa en hoe dit de digitale informatie-uitwisseling in de zorg kan helpen. In dit vervolg geeft zij haar visie op hoe de informatie-uitwisseling in de zorg in Europa eruitziet en wat dit betekent of kan betekenen voor Nederland.
Vanuit dit uitgangspunt kijkt Nictiz hoe Nederland samenwerkt met andere landen en wat Europese ontwikkelingen (kunnen) betekenen voor Nederland. Dat gebeurt aan de hand van zes hoofdthema’s:
- Aansluiten op een Europese infrastructuur.
- Van regionaal naar nationaal met het oog op internationaal.
- Aansluiten op internationale standaarden.
- Toekomstig gebruik van data.
- Strategische sturing in Europa.
- Versnellen en verbeteren in Nederland.
In het rapport wordt per hoofdthema toegelicht wat de visie van Nictiz is, op welke manier zij daar concreet invulling aan geven en wat dit betekent of kan betekenen voor Nederland.
Voordelen voor Nederland
We kunnen leren door te kijken naar wat in andere landen goed werkt. Daar gaat het rapport Leren van andere landen dieper op in (zie kader rechtsonder). Deze lessen kunnen we vervolgens inzetten voor verbeteringen in Nederland. Maar dan wel aangepast aan de Nederlandse situatie en wensen.
Andersom is het ook belangrijk dat kennis en ervaring van Nederlandse belanghebbenden naar Europa wordt gebracht om hun wensen en belangen te laten meewegen bij Europese initiatieven. Ook daar zet Nictiz zich voor in.
Nictiz en Europa
Als dé landelijke, onafhankelijke kennisorganisatie voor digitale informatie-uitwisseling in de zorg, hecht Nictiz grote waarde aan een gezamenlijke Europese aanpak. Hierdoor wordt het bijvoorbeeld mogelijk dat zorginformatie van een patiënt ook toegankelijk is in een ander Europees land.
Nictiz neemt deel aan diverse Europese projecten. Door de samenwerking met buurlanden is de ervaring dat een internationale aanpak van interoperabiliteits-vraagstukken niet alleen werkt, maar in veel gevallen het proces van digitaal uitwisselen van zorginformatie in Nederland versnelt.