Zoektocht naar investeren in de zorg

Ik bladerde door voorgaande edities van ICT&Health om te kijken of er artikels bestonden over ‘investeren in de zorg’. Niet zozeer investeren als in ‘tijd investeren’ of ‘meer aandacht hebben voor’, maar investeren in de zin van ‘aandelen’, ‘obligaties’, ‘trackers’ etc. Ik heb niet alle edities van voor naar achter super grondig doorgenomen, maar ik vond niet onmiddellijk een artikel hierover. Daarom misschien wel nuttig om de lezers een beetje wegwijs te maken in de wondere wereld van IPO’s, ISIN’s, ETF’s, puts en calls.

Binnenkort is de rente op uw spaarrekening negatief, dus krijgt u misschien – naast uw inspanningen om de zorg te verbeteren met uw noeste arbeid – ook zin om die rente te verbeteren via investeringen in de zorg.
Vanuit mijn startup- en innovatie-perspectief was ik benieuwd of er fondsen (ETF) bestonden die in digitale zorg investeerden. Een korfje met jonge bedrijven die onze zorg trachten te digitaliseren.
Dat was een vergeefse zoektocht. Er zijn heel wat fondsen rond biotech, pharma, blockchain, AI, blockchain, crypto, robotica, … Maar digitale zorg kon ik niet vinden, ook niet na een rondvraag. De weinige gezondheidszorg-gerelateerde fondsen (zoals de voorbeelden hieronder) zijn ook nog eens voornamelijk pharma-gerelateerd:

• S&P 500 Health Care Sector UCITS ETF (QDVG) ISIN: IE00B43HR379.
• STOXX Europe 600 Health Care UCITS ETF (EXV4) ISIN: DE000A0Q4R36.

Voor investeringen in digitale zorgbedrijven lijkt het er op dat we rechtstreeks aandelen moeten kopen van bedrijven zoals:

• TELADOC INC (TDOC) ISIN: US87918A1051
• Of ‘One medical’, eigendom van Alphabet (Google), dat recent zijn beursintroductie (IPO) deed onder code ONEM (ISIN: US68269G1076).
Welke conclusies kunnen we uit de afwezigheid van zulke fondsen trekken? Is die sector niet interessant? Nog niet volwassen? Is er maar een handvol bedrijven (zoals Teladoc) die enige waarde hebben?

Hierbij een lijstje startups die in ieder geval uw tijdsinvestering waard zijn. Spreekt voor zich dat noch ondergetekende, noch ICT&health verantwoordelijk zijn voor uw beursgerelateerde investeringen. Dit artikel is dan ook geenszins te beschouwen als beleggingsadvies. Mogen wij u er wel op attenderen dat alle beleggingstips welkom zijn bij de redactie?

Caspar Health toekomst preventie, rehabilitatie?
Caspar biedt holistische verzorging van patiënten via een app, voor, tijdens en na het ziekenhuisverblijf. Het is een SaaS-gebaseerd digitaal therapieplatform voor artsen en therapeuten om individueel aangepaste, interdisciplinaire therapieplannen te maken en de voortgang en ontwikkeling van het herstel te volgen, ongeacht tijd en plaats.

De app laat artsen en therapeuten het herstelproces te volgen, belangrijke informatie rechtstreeks aan elke patiënt te communiceren en stelt patiënten in staat te om continu te oefenen met behulp van kwalitatief hoogstaande materialen. Meer dan 100 ziekenhuizen gebruiken momenteel Caspar voor hun therapeutische maatregelen.

Ouderenzorgbureau
Elder is een technologie-ondersteunend zorgbureau dat live-zorg biedt en ouderen in staat stelt om fulltime specialistische ondersteuning aan huis te krijgen. Het doet dit door zelfstandige verzorgende mensen te koppelen aan gezinnen in nood. Met behulp van eigen logistieke en bijpassende technologie kan Elder binnen 48 uur een op individuele behoeften en persoonlijkheid afgestemde mantelzorger op elke locatie in het VK krijgen. Tot nu toe heeft het bedrijf sinds 2016 meer dan 350.000 zorgdagen geleverd in meer dan 300 Britse steden.

Rechtstreeks uit Star Trek
Nanox heeft een digitale röntgenbron ontwikkeld die het mogelijk maakt de kosten van beeldvormingssystemen enorm te verlagen. Hun doel is om preventieve gezondheidszorg in een vroeg stadium toe te passen als de nieuwe standaard in de zorg.

Nanox gaat nóg verder: het systeem bestaat uit de Nanox.Arc, een digitaal röntgenapparaat, en de Nanox.Cloud, partner software in de cloud die zal worden ontworpen om een end-to-end medische beeldvormingsdienst te leveren. Het betreft een allesomvattende oplossing met volgende functionaliteiten: beeldbewaarplaats, radioloog matching, online en offline diagnostiekbeoordeling en -aantekening, connectiviteit met diagnostische kunstmatige intelligentiesystemen, facturering en verslaglegging. Zodra de wettelijke goedkeuring is verkregen, is het bedrijf van plan om de wereldwijde markt te penetreren door het Nanox-systeem in te zetten samen met overheden, ziekenhuizen en kliniekketens. Het bedrijf zal Nanox.Arc aanbieden onder een pay-per-scan bedrijfsmodel. De Nanox.Cloud wordt ontworpen om een end-to-end medische beeldvormingsdienst te leveren, inclusief AI-analyse.

Het algoritme kan u nu ontvangen
Het Buoy Health-gezondheidsplatform wordt aangedreven door een geavanceerde kunstmatige intelligentiemotor om zo gepersonaliseerde klinische steun aan individuen te verlenen.

Buoy Health maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om real-time, hoogwaardige en gepersonaliseerde zorgaanbevelingen op basis van de symptomen van een individu mogelijk te maken. Zodra een zelfevaluatie is ontvangen, biedt de technologie van het bedrijf intelligente zorgaanbevelingen (bijv. virtueel, persoonlijk, bezoek spoedeisende hulp). Dit gebeurt via een multikanaalsbenadering die is gekoppeld aan de ernst van de symptomen en die waar nodig opgevolgd wordt om eventuele hiaten in de service alsnog te verzekeren.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
kruizinga
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Pallas Reactor Petten
Kuipers belooft volledige financiering voor reactor medische isotopen  
corona
ChatGPT kan helpen om vaccinatiegraad te verhogen  
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Al abonnee? Log in.

Nog geen abonnement? Bekijk hier onze abonnementen