Search
Close this search box.
Search

App helpt kinderen om te gaan met stoma

Je bent jong en je krijgt een stoma. Dat is ontzettend ingrijpend, zeker voor een kind. Goede voorlichting en begeleiding is essentieel om deze kinderen te leren omgaan met hun stoma, waarbij de gegeven informatie moet aansluiten bij de belevingswereld van kinderen. Een app kan daarbij goed helpen.

Jaarlijks moeten enkele honderden kinderen een stoma krijgen. In de wetenschappelijke literatuur is er nog maar weinig bekend over wat voor impact een stoma heeft op een kind. Je kunt je voorstellen dat kinderen onzeker kunnen worden en zich schamen voor hun stoma. Daarnaast weten andere kinderen ook niet wat een stoma is, waardoor een kind zich eenzaam kan voelen.

Door kinderen goed te informeren en te begeleiden worden zij geholpen bij het leren omgaan met hun stoma. Je zou daarom verwachten dat er veel informatie voor kinderen beschikbaar is, maar helaas is dat niet zo. De wel beschikbare informatie is niet afgestemd op de leeftijd. Juist als je jong bent, is het belangrijk dat je goede en begrijpelijke informatie krijgt. Maar ook dat je erover kunt praten met andere kinderen met een stoma.

Aangepast aan het kind
Kinderen zijn op steeds jongere leeftijd al digitaal goed onderlegd. Een groot deel van hen heeft zelfs al een eigen smartphone¹. Dit maakt een mobiele app een goed hulpmiddel om kinderen te informeren. Voor volwassen hebben we net de Stoma App gebouwd. Deze app kunnen we echter niet voor kinderen gebruiken, omdat het ontwikkelen van medische apps namelijk echt maatwerk is. Bij kinderen moet er bijvoorbeeld rekening gehouden worden met hun leeftijd en beleveniswereld.

In de kinder-app ‘StoMakker’ wordt informatie vooral aangeboden via educatieve games. Niet alleen zijn games de leukste manier om iets te leren maar eigenlijk ook de beste. Gaming vereist een interactie waardoor de kennis verankerd raakt in het brein, veel beter dan bijvoorbeeld via lezen². Spelenderwijs krijgt een kind zo antwoord op allerlei vragen, zoals hoeveel je moet drinken of wat je moet doen als je een lekkage hebt.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.