Booster in de bovenarm, huisarts 
in het hart

Een nieuw jaar, een nieuw kabinet en wellicht ook een aantal nieuwe technieken en bijbehorende buzzwords. Ik heb er zin in en ben hoopvol. Niet in de laatste plaats door de mooie (menselijke) initiatieven die ik tussen Kerst en Oud en Nieuw heb mogen zien.

Ik begin het nieuwe jaar met een persoonlijke ervaring als eerste bijdrage. Opgedaan tijdens de feestdagen. Een ervaring die mijn houding ten opzichte van ‘ICT&health’ versterkte: ‘ICT’ dient ‘health’. Menselijk talent en contact maakt zorg tot zorg. Taken kunnen worden uitgevoerd door computers of robots. Zorg draait om andere dingen.Boosteren werkt twee kanten op


Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik omringd word door veel innovatieve zorgprofessionals. Eén daarvan is mijn broer, huisarts in Rotterdam-West. Voor de feestdagen was hij op landelijke televisie te zien. Fietsend met een koelbox vol boosters voor immobiele patiënten. Directeur en personeel van De Doelen in Rotterdam namen contact met hem op en boden aan te helpen bij het prikken van zijn overige patiënten. Met als resultaat: tussen Kerst en Oud en Nieuw was er een prachtige (pop-up) priklocatie ingericht in De Doelen. Personeel van De Doelen, zorgcollega’s, vrienden en familie hielpen de hele dag patiënten aan hun booster. Hier heb ik gezien dat het geven van een booster twee kanten op werkt: als vrijwilligers kregen wij ook een enorme oppepper van het helpen.Organiseren gaat vóór organisaties


Zo’n mooie en spontane actie ontstaat in gesprekken tussen mensen, vanuit creatieve processen die mens eigen zijn. Wat begint met een enthousiast idee werkt aanstekelijk naar anderen en voor je het weet zijn alle relevante partijen aan boord. Met uiteraard een pluim voor GGD, De Doelen en alle zorgcollega’s die voor het gezamenlijke belang de handen ineen sloegen. Het is op zo’n moment irrelevant vanuit welke organisatie je acteert. Waar het om gaat is dat er taken uit te voeren zijn, door mensen met bepaalde rollen, die elkaar aanvullen. Prachtige synergie. In mijn woorden: #bigdatingEerst health, dan ICT


De gekomen patiënten kwamen meestal puur voor de prik. Omdat ze daarmee zichzelf en hun naasten (nog beter) beschermen. Omdat het ze een fijn gevoel geeft. En soms, omdat ze daarmee een groene QR-code kunnen laten zien tijdens hun wintersport. Die laatste groep was ver in de minderheid: de populatie van Rotterdam-West gaat over het algemeen liever naar de verre zon dan naar de sneeuw.Toch is de QR-code een belangrijk onderdeel van het proces van vaccineren. En blijkbaar goed te organiseren. Waar voormalig minister De Jonge het nog “een ingewikkeld gedoetje” noemde bleek niets minder waar. Goede samenwerking over de schotten van organisaties heen, prima briefing van administrateurs op de priklocatie en zie daar: de eerste groene QR-codes waren binnen 24 uur op de telefoons te zien. Life is what happens to you while you’re busy making other plans – John Lennon


De hele dag kwamen blije en dankbare patiënten binnen, door vrolijke en enthousiaste vrijwilligers begeleid en met een fijn gevoel liepen ze weer naar buiten. De booster in hun bovenarm en de huisarts in het hart. De positieve benadering en sfeer maakte dit tot een unieke gebeurtenis. Met een verwijzing naar bovenstaande tussenkop uit het nummer Beautiful Boy zouden we kunnen stellen: healthcare is what happens to you while you’re busy making treatment plans. 

Computers: lots of memory, no imagination – Bill Gates
Bovenstaande actie is niet uniek: overal in Nederland verzinnen creatieve zorgprofessionals prachtige initiatieven. Niet door te doen wat ze deden, maar door te kijken wat er nodig is. Computers hebben nog een lange weg te gaan wat dit betreft. In mijn komende bijdragen zal ik verkennen wat de huidige (on)mogelijkheden zijn. De volgende keer ga ik op verzoek van Douwe Jippes nader in op digitale biomarkers.Laten we er samen een gezond, liefdevol en leerzaam 2022 van maken!

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Al abonnee? Log in.

Nog geen abonnement? Bekijk hier onze abonnementen